Пропускане към основното съдържание

Царевица-кралицата на житните култури




Описание
Царевицата е зеленчук, вид покритосеменни, от рода ,,Житни". Тя е важна за земеделието, тъй като се използва освен за семето (от което се правят различни зърнени култури,пуканки,снаксове и мн. други), но и за различни силажи както и от листата-зелени фуражи. Коренът на царевицата е три вида-зародишен от който израстват другите два вида-въздушни и стъблени. Растението се издига обикновено, до 2-3 метра. Стъблото е обло, гладко, дебело, твърдо, с жилави люспести покрития (или още наричаните-междувъзлия). Сърцевината му е мека и светлозелена. Царевицата е известна и с бързия си разтеж (за ден стъблото израства със средно от 3-10 sm). Както много зърнено-житни култури, царевичното растение може да брати. Братята се образуват от пъпки, които се намират в основната част на подземните и надземни междувъзлия и те образуват женски съцветия. Стъблото е едва 16-25 от общата биомаса на царевицата.

Листа
Листата са с обикновени качества за житна култура. Те са най-често гладки, но се случва и понякога да имат власинки. Състоят се от листна петура, влагалище и езиче. Влагалището обхваща всички страни на междувъзлието, а езичето е между влагалището и петурата. То е малко, тънко и е разцепено на две. Листата са с добре развита нервна система. Горе, от двете страни на средния нерв има клинообразни клетки, съхраняващи вода.
Царевицата като някои други растения (тиквичката, динята и др.) се разделя на два пола. Мъжката част се нарича метлица, а женската е кочанът. Опрашването им е чуждо. Мъжките цветове цъвтят по- рано от женските с около пет дни, но при тях опражването се случва по-лошо.
Метлица
Метлица
Метлицата се състои от главно стъбло, което се раклонява на по-тънки стъбълца, от тях се появяват още по малки стъбла, тънки колкото клечица (те се наричат още класчета). Всеки клас има по два цвята, а пък във всеки цвят има по три тичинки (тук май ви стана объркано, затова вижте в ляво снимката). Всяка метличка съдържа по около хиляда класчета. Цветовете й цъфтят 3-5  след като се появят.
Кочан
Кочанът се появява от семе върху частта, с която се съединява листото и стъблото (в преносен смисъл можем да кажем, че се намира в пазвата на листото). Той се състои от дебела кожена пръчка, по която и от всички страни са разположени класчета по две в редици. Всяко класче има по два цвята- долното цветче е плодно, а горното - стерилно. Цветовете са нежни и разноцветни. Зърната на царевицата са подредени в редици, като във всяка има четен брой зрънца, те са от 8 до 32.

 Плодника е дълъг и фин, прилича на коса, наименованието му е свила. Той стърчи от листата. По краищата има власинки и се раздвоява. Докато цъфти, отделя лепкав, оцветяващ, зелен сок, който задържа прашеца, отвяван от вятъра. Кочанът е закрепен за стъблото с най-вече дълга  дръжка, но може и с къса (когато кочанът е с къса дръжка той стои прав и нагоре, а когато е с дълга дръжка- се чупи и пада надолу). Плодът (зрънцата) и кочана стоят увити в дебели, меки листа. Цъфтежът при кочана започва от долу нагоре. Попринцип едно царевично растение има 3 кочана, но това си зависи от сорта.
Пример: Сладката и дребна, домашна царевица има повечко кочани (средният брой е 5-6), докато твърдата най-често от оранжерии е с 2-3.
Кочан
Родина
Смята се, че родината на царевицата е Мезоамерика-южните части на Мексико. Започнато е да се отглежда още в праисторически времена от ацтеките и маите. С течение на времето, тя се разпространила и в Северна и Южна Америка през 13 век. През 16 век търговците я пренесли и в Европа, а после се развила по цял свят. В някои страни от Америка и изобщо Африка царевицата се появява изключително често в ежедневието на хората там.
Царевичен стъблопробивач
Интересни факти

  • Царевицата спрямо други растения има доста вредители като:
  • Сив цвеклов хоботник
  • Царевичен стъблопробивач
  • Телени червей
  • Памукова нощенка
  • Сив царевичен хоботник

Разбира се листни въшки, различни бръмбари..
Около трийсет вида плевели и много болести.

В Българския език за царевицата има около трийсет имена (ето някои от тях):
Мамул, Царъца, Пченка, Рапка, Царка, Пашка, Папур, Мисир, Кукуруз,
Гълъби, Гугула, Влашка, Арапка и мн.др.
В северозападна България наричат царевицата с названието Кукуруз, а кочанът останал от царевицата- какалашка. ,,Изядох си кукуруза и ми остана какалашката."

Най-старите останки от царевица са открити в пещерата Гуила Накитц.

За маите царевицата е била свещенна: имали си йероглиф, който е означавал царевично зърно; правили паметници на царевицата и имали бог на царевицата Юм Кааш. Той носел на главата си венец от царевични листа. Имало и други богове с царевични талисмани.
Юм Кааш

Ацтеките пък също имали бог на царевицата Центеотл, син на богът Слънце и богинята Луна. За него било писано другите богове да му завиждат. Един ден те решили да го превърнат в царевица и го сторили. Ацтеките имали и друго божество (Шилонен или Шканил) на плодородието и огнището, което носело два кочана в лявата си ръка.
Народът на Мексико и Гватемала, също имали богове на царевицата.

Видове
Има различни видове царевица- от бели до черни, както и разноцветни:













Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява