Пропускане към основното съдържание

Ачачайру-меденият плод


Описание

Ачачайру(Garcinia humilis) e eкзотичен плод , който расте на вечнозелени дървета. Те са ниски, само 5-12 метра. Листата им са зелени/светли отдолу, тъмни отгоре/,блестящи, лъскави, крехки и тънки, противоположни. Цветовете са кремавобели. Плодът е малък, продълговат, крушовиден или кръгъл. С диаметър от 2 инча и 2-3 инча-дължина. Размерите може да се каже, че съвпадат с тези на яйце. Кожата на плода е твърда, дебела, но лесна за белене(тя прилича на обелка на мандарина). Цветът е от жълт, до оранжев, когато узрее, а когато не е узрял е зеленикав. Вътрешността на плода е покрита с предпазващ, тънък, бял слой. В нея се съдържат и семената- от 1-3/4. Обикновено в малките плодове има една семка, а в по-големите повече. Вкусът на плода е предимно сладък.

Разпространение

Дървото на плода е култивирано от векове по района на Амазонка, Южна Америка. Отглежда се и в Австралия, а напоследък се разпространява и по цял свят, но главно в тропическите райони. Там той е подходящ да се отглежда за търговски цели.

Имена

Ачачайру има различни имена. Главното му, и първо име произлиза от индианското племе гуарани и на езика им означава ,,медена целувка", защото плодът е сладък. Познава се и под разнообразни ботанически имена- achachas, rheedia achachairu, rheedia aristata и rheedia macrophylla.

Съхранение

Плодовете се берат зрели, но не узрели, защото те зреят допълнително след като се откъснат. Те издържат дълго годни в продължение на седмици. Като най-добрата им температура за съхранение е между 13-15С(градуси по Целзий). Съхраняват се без хладилник за най-добре. Не е хубаво, плодът да се замразява за дълги периоди.

Използване в кулинарията

Плодът съдържа много малко захари, затова може да се яде в големи количества за обилна закуска, на плодова салата с други плодове, ако се махне кората. Ачачайру е подходящ за конфитюри, сладоледи, сорбе, сладки сосове, подходящи за морски дарове. Кората се използва за напитки.

Състав и ползи

Този плод е богат на антиоксиданти, калий, рибофлавин, фолий и витамин С. Помага за третиране на брадавици и кожни образувания от вътрешността. Медът от аchachas е използван за други медицински цели. А кожата на плода в Боливия е за потискане на глада. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява