tag:blogger.com,1999:blog-36844340720196107912024-03-05T11:41:41.352+02:00Интересни и екзотични плодове и зеленчуциБлог за странни, интересни и екзотични плодове и зеленчуци, за някои от които дори не сте и чували...Unknownnoreply@blogger.comBlogger68125tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-33627155864940998572020-07-17T14:17:00.004+03:002020-07-17T14:30:56.446+03:00Интересни и смайващи факти за ядките втора частАко сте любители на ядките, а и да не сте. Погледнете и тази класация за още и различни ядки и се удивете. Някои факти може да ги знаете, а други не.МакадамияМакадамията никога не се брули или бере от дървото, а се събират падналите от дървото ядки, от земята.Тази ядка притежава най- силната и здрава черупка от всички ядки. чупенето й е трудно. Нужно е налягане от над 20 бара.Макадамията е Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-31348298777209140132020-07-17T12:45:00.007+03:002020-07-17T12:53:49.710+03:00Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня. В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-30444535148778775482020-07-16T19:27:00.008+03:002020-07-17T12:50:37.721+03:00Как да изберем перфектната диня – вкусна и сладка?Как да изберем перфектната диня – вкусна и сладка. 🍉🍉Всеки обича в горещ летен ден да си хапва студена, охлаждаща, утоляваща жаждата и с прекрасен вкус диня. Тя е една сред най- предпочитаните в жегата плодове. Но когато отидем до сергията или магазина все се чудим коя диня да вземем, дали ще е сочна и сладка. Всичко е скрита картинка. Но в тази статия ще Ви покажем и улесним с различни Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-7177452309704130802020-07-16T12:36:00.013+03:002020-07-17T14:31:35.387+03:00Интересни и смайващи факти за ядките първа частАко сте любители на ядките, а и да не сте погледнете тази класация за интересни и смайващи факти за ядките. Някои може и да ги знаете, а други не.ОрехитеПрачовеците са яли орехи още от 10 000 година преди новата ера. Затова орехите се смятаат за най - старата позната храна, която е добивана от дърво.Известно е, че орехите са полезни за подобряване на мозъчната активност и функции.Маслото от орех Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-24609540334225467842020-04-01T22:53:00.002+03:002020-04-03T19:23:18.543+03:00Райска ябълка - полезна, но в малки количества
Описание
Райската ябълка е плод, от семейство Абаносови (Ebenaceae). Научното (ботаническото) й наименование е Diospyros kaki. То идва от гръцки - ,,diospyros”, означаващо ,,божествен пламък (огън)”. Други наменования на растението са ,,божествен плод”, ,, медовина”. Райската ябълка расте предимно на топли места, в субтропичен климатичен пояс, но някои сортове Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-54606656924820182462019-10-06T17:45:00.013+03:002020-07-17T14:32:39.220+03:00Интересни и смайващи факти за зеленчуците
Вижте тези интересни и смайващи факти зазеленчуците и сипроменето мнението за тях., те крият тайни, някои неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.
Домат
Доматът е плод според ботаниката, но в кулинарията е зеленчук. Неясността за него е възникнала през 1890-та година вследствие на решение от Върховния съд за САЩ, които го обявява за зеленчук, поради данъчни мотивиUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-33992825405081534132019-10-06T14:25:00.006+03:002019-10-06T14:26:53.187+03:00Желязо- минерал
Желязото (Fe) е минерал важен за организма ни. По-голмата му част в тялото ни, се намира под формта на хемоглобин(веществото, заради което кръвта ни е червена) в червените кръвни телца. Друга част в тялото на желязо, е миоглобинът, който се намира в мускулните клетки. Протеините в нашето тяло използват желязото за пренасянето на кислород и изграждане на клетките. За прием на жените им трябва Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-64174631515775807172019-08-16T17:50:00.011+03:002021-03-25T17:35:35.494+02:00Интересни и смайващи факти за плодовете
Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.
Ябълката:
Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силниUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-69894602745857043722019-08-11T19:12:00.001+03:002019-08-12T11:59:28.208+03:00Витамин Н - Биотин - витамин на красотата
Витамин Н (биотин, коензим R) или още наричан витамин В7 е открит през 30-те години през миналия век. Името биотин идва от гръцки език- думата bios, която означава живот. Коензим R е водорастворим. В човешкото тяло витамин Н се съдържа в черния дроб, мозъка, червата и мускулите.
Ползи: помага за косата и ноктите, намалява болките след спорт и тежък труд, действието Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-10425385791341754342019-08-11T19:07:00.003+03:002019-08-12T14:49:18.420+03:00Витамин В12 - Кобаламин - важният витамин
Витамин В12 (кобаламин) е водоразтворим. Витаминът е единственият, който съдържа кобалт, а от там и идва името му.
Ползи: участва в обмяната на нуклеиновите киселини, помага за образуването на еротрицити, нервната система и на деленето и растежа на клетките
Източници: Кобаламинът е и единственият витамин, който не може да се набави от растенията (не им е нужен витамин В12, затоваUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-43380038889256366072019-08-11T18:47:00.000+03:002019-08-12T12:43:21.566+03:00Витамин В9 - Фолиева киселина - ключова при бременност
Витамин В9 (фолиева киселина, фолацин) или витамин М, е открит между 1931 и 1943, като първоначално е изолиран чрез екстракция от спанак, но по-късно и чрез химичен път. Името идва от английски език (Foliage, което означава шума), названието е измислено, заради откритието на витамина в зеленолистните зеленчуци. Фолацинът е водоразтворим. В човешкото тяло той участва в синтезата на ДНК, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-17958793384641575382019-08-11T18:32:00.003+03:002019-08-12T18:21:30.066+03:00Витамин В6 - Пиридоксин - при умствени смущения
Витамин В6 (пиридоксин, адермин) е водоразтворим.
Ползи: Той има важно значение за производството на серотони (хормона на щастието), премахва депресия, умора, помага за работата на нервната и имунната система, усвояването на мазнините и белтъците, образуването на червените кръвни клетки в кръвта, поддържа добро състояние на кожата.
Източници: бирена мая,Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-17305575044895805622019-08-11T16:35:00.003+03:002019-08-12T18:40:43.799+03:00Витамин В5 - Пантенол
Витамин В5 (пантенол, пантотенова киселина) е водоразтворим
Ползи: съставка на клетъчните ензими; помага: образуването на антитела, изграждането на клетките и заздравяването на раните, разграждането на въглехидратите и мазнините и освобождаването им като енергия, засилва и имунната система, затова се и нарича анти стрес витамин, защото и помага донякъде на имунитета да издържа Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-34925782719878562262019-08-11T16:13:00.000+03:002019-10-06T19:42:22.658+03:00Тиквичка
Тиквичката (Cucurbita pepo) е зеленчук, от семейство Тиквови (Cucurbitaceae) и род Тиква (Cucurbita).
История и разпространение
Тиквичката идва от Азия- Индия. Индиййските племена я отглеждали и използвали традиционно, още преди около 10 хиляди години. Смятали са, че този зеленчук е основна храна. Към тиквичките, древните индийци добавяли и фасула, тиква и царевицата. От там се е Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-90512483519684835572019-08-11T16:03:00.003+03:002019-08-12T18:42:39.716+03:00Витамин В3 - Ниацин - полезен за храносмилателната система
Витамин В3 (ниацин, никотинова киселина, никотинамид) или витамин РР е водоразтворим
Ползи: помага за оросяването на мозъка, образуването на половите и други хормони, очаства в клетъчните окислително-редукционни процеси, поддържа доброто състояние на храносмилателната система и пълноценното усвояване на хранителните вещества
Източници: бирена мая; месо-птиче, черен Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-16970688975683822292019-08-11T15:49:00.000+03:002019-08-11T16:05:03.855+03:00Витамин В2 - Рибофлавин
Витамин В2 (рибофлавин, лактофлавин) или витамин G е водоразтворим
Ползи: помага за разграждането на мазнините и за здравината на косата, кожата и ноктите
Източници: черен дроб, птиче месо, риба, мляко, сирене, мая, жълтък, житни кълнове, киселец, спанак.
Последици при недостиг: възпаление на устните, езика, венците, роговицата на окото, очни проблеми и Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-37911063057883916122019-08-10T22:01:00.005+03:002019-08-12T10:54:21.630+03:00Витамин В1 - Тиамин- полезен за нервната система
ВитаминВ1 (тиамин, аневрин) е водоразтворим
Ползи: Участва в обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъците, помага за функционирането на нервните клетки и действието на мускулите.
Източници: бирена и хлебна мая, леща, боб, грах, картофи, житни кълнове, орехи и други ядки, черен хляб, птиче месо, черен дроб, зърнени храни, яйца, мляко.
Последици при недостиг: Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-16723894585518534702019-08-10T21:34:00.002+03:002019-08-12T10:48:37.587+03:00Витамин А - Ретинол- полезен за зрението
Витамин А (ретинол, аксерофтол): е мастноразтворим. От неговата група има А1 и А2.
Ползи: Той е важен за зрението, съдържа се в зрителния пурпур. Помага за растежа на кожата и главата. Други приложения са:подобрява здравето на кръвоносните съдове и насърчава производството и активността на червени и бели кръвни клетки, повишава устойчивостта на тялото към инфекции, помага Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-90956134588908222482019-08-10T21:07:00.002+03:002019-08-12T14:21:17.976+03:00Витамините - важни за здравето
Витамините са важни за организма ни и са му необходими. Те се съдържат главно в растенията- плодовете и зеленчуците, но и в други храни. Те трябва да се приемат в малки количества, но всички витаними. Помагат ни за нормалната жизнена дейност. Те представляват нискомолекулни вещества. В наши дни са открити някъде 30 витамина. За тялото ни са нужни 13 от тях. Те влияят на растежа; обмяната на Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-63848827714800929592019-08-10T20:08:00.000+03:002019-08-10T20:08:23.523+03:00Кангкунг - воден спанак
Кангкунг е зелено растение, растящо в тропиците, според акваторията. Нарича се още и воден или речен спанак, водно грамофонче, ипомея акватика (Ipomoea aquatica). Растението е зеленчук. Расте във мокра почва или във вода. Стъбълцата са тънки и в тях се съдържа въздух, който като шамандура ги придържа на повърхността на водата. Листата са крехки, продълговати и малко заострени в края. Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-32563964374244314062019-08-10T19:48:00.002+03:002019-08-10T19:52:16.228+03:00Чой сум - азиатско зеле
Описание
Чой сум (Choi sum или ,,cai xin"; на китайски 菜 心; чой сум е транслитерация на кантонско име, което може да се преведе в буквален смисъл като ,,сърце на зеленчука"; нарича се и китайско цъвтящо зеле.) е използван в китайската кухня зелен листен зеленчук, от семейство Brassicaceae (Кръстоцветни) и род Brassica. Прилича на бок чой, който е от същото семейство. Растението е високо Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-62543285564370769252019-05-27T19:48:00.001+03:002020-07-17T14:18:35.973+03:00Как са изглеждали плодовете и зеленчуците преди да ги култивираме
Kaк са изглеждали плодовете и зеленчуците, които ние ядем ежедневно преди да сме ги открили. Всичко в природата се променя. Ние сме си свикнали на всичко какато си е, но тези зеленчуци и плодове, които познаваме, в коренно минало, те са били съвсем различни. Някои от тях са толкова по-разнообразни от днешните, че дори може и да не ги познаем, в стария им вид. Тези храни са променени илиUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-72900053855149565012019-04-10T18:48:00.002+03:002020-03-26T17:58:25.623+02:00Тангор- хибриден цитрус
Тангор (Tangor) е поредният цитрусов, хибриден плод между мандарина и портокал, подобен на декопана. За по-добро обяснение, плодът е точно хибрид между сладък портокал и мандарина (портокалова мандарина или още наричана мандаринов портокал). Плодът отвън и отвътре е оранжев, прилича на портокал. Има кръгла форма и големина на едра мандарина. Съдържа доста семки, същите като тези на портокала. Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-39913943107168925662019-04-09T16:48:00.000+03:002019-04-10T18:49:16.506+03:00Декопан- най-вкусният цитрус
Декопан е хибриден плод между рядък сорт портокал и мандарина. Прилича и на подобният цитрусов плод наречен Тангор. Плодът е оранжев и във вътрешността и отвън. Няма семки, за разлика от мандарината и портокала. Формата е кръгла и отгоре на плода има издължена, тясна малка част, която най-вероятно е наследена от мандарината. В декопана има голяма кухина, която я няма нито в обикновените Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3684434072019610791.post-80150199808548065922019-04-08T20:03:00.007+03:002019-04-08T20:03:53.607+03:00Бяла ягода- ананасов привкус
Бяла ягода е плод, видоизменена ягода наричана Pineberry. Ботаническото и наименование е Fragaria Anannassa. Този сорт ягода е хибрид между чилийските ягоди и тезо от сорт Вирджиня. И двата вида ягоди са червени и чудното на плодът е, че е бял. Отвън не е нищо по-различно от обикновената ягода (тя й прилича генетично), само че има необичаен бял цвят и малки често червени или понякога жълти Unknownnoreply@blogger.com0