Карамбола - хранителни качества
Звездният плод е богат оксалова киселина (тя е органична) има и различни минерали;Калций,
Са - 3 mg Желязо,
Fe -0.08mg Магнезий,
Mg-10mg Фосфор,
P-12mg Калий,
K-133mg Натрий,
Na-2mg Цинк,
Zn-0,12mg Манган,
Mn-0.037mg
+ витамините А,С и от групата В
Хранителни стойности в 100 грама карамбола;
31ккал; 1 грам белтъчини; 6,7 грама въглехидрати; 0,3 грама мазнини; 2,8 фибриИзползване за медицина
Карамболът не е толкова известен на тема ,,медицина". Но в азиатската народна медицина се използват много неговите листа и даже плодове. Каранбола е антиоксидант заради предимното си съдържание на витамин С. Има и антимикробно действие.ВНИМАНИЕ!!!!!
Карамболът може да е много вреден в големи количества особено за хора, които страдат от ентероколит (възпаление на сливиците и дебели черва); гастрит(възпаление на лигавицата и стомаха); язва на стомаха(болки,повръщане и др.) или дванадесетопръстника. Може да предизвика симпомите на тези заболявания. Освен това голямото съдържание на оксалова киселина, която съдържа, може да наруши солевия метаболизъм в организма и да доведе до бъбречни заболявания.Карамболово дърво |
Не бях виждал този плод...
ОтговорИзтриване