Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от август, 2019

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест

Витамин Н - Биотин - витамин на красотата

Витамин Н (биотин, коензим R) или още наричан витамин В7     е открит през 30-те години през миналия век. Името биотин идва от гръцки език- думата bios, която означава живот. Коензим R е водорастворим. В човешкото тяло витамин Н се съдържа в черния дроб, мозъка, червата и мускулите. Ползи:   помага за косата и ноктите, намалява болките след спорт и тежък труд, действието на ензимите и усвояването на мазнините, намалява стеса и нервите. Тъй като участва в производството на колаген, той забавя стареенето. За кожата ползите са, че насърчава производството на мастни киселини, които са нужни за поддържане на млада кожа- премахва бръчките, хидратира кожата и я прави еластична, заздравява косата (предпазва я от косопад, хидратира я и я подхранва и заздравява) и ноктите (доказано е, че при редовният прием на биотин, ноктите се заздравяват с по близо 25%, а това намалява цепенето на ноктите). Често биотин се съдържа в различни шампоани, заради действията му. Източници:   предимно расти

Витамин В12 - Кобаламин - важният витамин

Витамин В12 (кобаламин) е водоразтворим. Витаминът е единственият, който съдържа кобалт, а от там и идва името му. Ползи:   участва в обмяната на нуклеиновите киселини, помага за образуването на еротрицити, нервната система и на деленето и растежа на клетките Източници: Кобаламинът е и единственият витамин, който не може да се набави от растенията (не им е нужен витамин В12, затова не го произвеждат и съхраняват) или от слънцето. Той се произвежда в храносмилателната система на животните. Трябва да се консумира на добавки или от дадените храни: черен дроб , бъбреци, свинско месо- пуешко, говеждо, птиче месо, риба, миди, мляко- прясно и кисело, сирене , кефир, жълтък. Последици при недостиг:   На ден трябва да се взима малко количество от този витамин, но пак лесно се получи дефицит, защото кобаламинът изминава дълъг път от устата до кръвта и може лесно да намалее по пътя. Предизвиква: слабост, перниционна анемия (която са открили, че с големи количества черен дроб се подобр

Витамин В9 - Фолиева киселина - ключова при бременност

Витамин В9 (фолиева киселина, фолацин) или витамин М , е открит между 1931 и 1943, като първоначално е изолиран чрез екстракция от спанак, но по-късно и чрез химичен път. Името идва от английски език (Foliage, което означава шума), названието е измислено, заради откритието на витамина в зеленолистните зеленчуци. Фолацинът е водоразтворим. В човешкото тяло той участва в синтезата на ДНК, развитието на клетките и метаболизма на аминокиселините. Според Световната здравна организация, витамин В9 е записан в списъка с най-важни лекарства в здравната ситема. Ползи:   помага за усвояването на белтъците и захарите, растежа и деленето на клетките, усвояването на другите витамини В, регулира кръвообразуването и е важен за правилната дейност на мозъка. Източници:   бирена мая, черен дроб, карфиол, зеленолистни зеленчуци- спанак, аспержи, броколи, магданоз, грах, маруля , портокали, зелен боб, леща вишни, фъстъци, зърнени храни- овесени трици. Фолацинът не се произвежда от ораганизма ни,

Витамин В6 - Пиридоксин - при умствени смущения

Витамин В6 (пиридоксин, адермин) е водоразтворим.  Ползи:   Той има важно значение за производството на серотони (хормона на щастието), премахва депресия, умора, помага за работата на нервната и имунната система, усвояването на мазнините и белтъците, образуването на червените кръвни клетки в кръвта, поддържа добро състояние на кожата.  Източници:   бирена мая, морска риба , свинско месо, черен дроб, мляко, черен хляб, яйца, краставици, броколи, диня, бобови храни. Витаминът В6 се отделя от тялото 8 часа след прием, затова трябва да се приема редовно. Последствия при недостиг:    кожни болести, анемия, смущения в нервната система, умора, загуба на апетит, безсъние, увреждане на лигавиците. Концентрацията на витамина е повече в мозъка, отколкото другаде, затова и при недостиг се получават умствени смущения. При хипервитаминоза на пиридоксина води голяма чуствителност към слънцето, изтръпване на крайниците и отново увреждане на крайниците.

Витамин В5 - Пантенол

Витамин В5 (пантенол, пантотенова киселина) е водоразтворим Ползи:   съставка на клетъчните ензими; помага: образуването на антитела, изграждането на клетките и заздравяването на раните, разграждането на въглехидратите и мазнините и освобождаването им като енергия, засилва и имунната система, затова се и нарича анти стрес витамин, защото и помага донякъде на имунитета да издържа при стресови ситуации. Източници:   бирена мая, птиче месо, сирене, черен хляб, черен дроб, гъби, карфиол, броколи, ряпа, слънчоглед, ягоди, домати, царевица, боб и леща , нахут, овесени ядки, авокадо, грах, бъбреци, яйца. За биохимичните пътища в организма на витамин В5, са му нужни, биотинът, кобаламинът и фолацинът. В5 не е поносим и изчезва част от съдържанието му от храната, при преработка- готвене, замразяване. Последици при недостиг:    умора, главоболие, смущения в съня, заболявания на кръвта и кожата, изтръпване на крайниците, ,,синдром на изгарящите крака" (той е рядък синдром, но пред

Тиквичка

Тиквичката (Cucurbita pepo) е зеленчук, от семейство Тиквови (Cucurbitaceae) и род Тиква (Cucurbita).  История и разпространение Тиквичката идва от Азия- Индия. Индиййските племена я отглеждали и използвали традиционно, още преди около 10 хиляди години. Смятали са, че този зеленчук е основна храна. Към тиквичките, древните индийци добавяли и фасула, тиква и царевицата. От там се е разпространила по света. Стигнала е първо в Америка, където са използвали само семената на зеленчука. В нашия континент тиквичките са били пренесени от Америка. През 16 век мореплаватели ги донесли на Стария континент ( Европа), заедно с куп други растения. В Европа първо те се отглеждали само специално в ботанически оранжерии, където са се размножили и се разпространили. След два века, а именно 18 век, средиземноморската кухня- италианците започват да ги приготвят по различни начини, по които ядем тиквички и днес. Днес тиквички се срещат по почти целия свят, защото лесно се гледат.  Растение Р

Витамин В3 - Ниацин - полезен за храносмилателната система

Витамин В3 (ниацин, никотинова киселина, никотинамид) или витамин РР е водоразтворим Ползи:    помага за оросяването на мозъка, образуването на половите и други хормони, очаства в клетъчните окислително-редукционни процеси, поддържа доброто състояние на храносмилателната система и пълноценното усвояване на хранителните вещества Източници:    бирена мая; месо-птиче, черен дроб; зърнени храни- хляб; бобови храни-леща, грах ; мляко; броколи, картофи, смокини, брюкселско зеле, сливи Последици при недостиг:    пелагра (липса на никотинамид), диария, кожни възпаления, смущения в паметта

Витамин В2 - Рибофлавин

Витамин В2 (рибофлавин, лактофлавин) или витамин G е водоразтворим Ползи:    помага за разграждането на мазнините и за здравината на косата, кожата и ноктите Източници:    черен дроб, птиче месо, риба, мляко, сирене, мая, жълтък, житни кълнове, киселец, спанак . Последици при недостиг:   в ъзпаление на устните, езика, венците, роговицата на окото, очни проблеми и възпаления по кожата

Витамин В1 - Тиамин- полезен за нервната система

ВитаминВ1 (тиамин, аневрин) е водоразтворим Ползи:    Участва в обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъците, помага за функционирането на нервните клетки и действието на мускулите. Източници:    бирена и хлебна мая, леща, боб , грах, картофи, житни кълнове, орехи и други ядки, черен хляб, птиче месо, черен дроб, зърнени храни, яйца, мляко. Последици при недостиг:    мускулна слабост, сетивни смущшения, депресия, бери-бери

Витамин А - Ретинол- полезен за зрението

Витамин А (ретинол, аксерофтол): е мастноразтворим. От неговата група има А1 и А2.  Ползи:    Той е важен за зрението, съдържа се в зрителния пурпур. Помага за растежа на кожата и главата. Други приложения са:подобрява здравето на кръвоносните съдове и насърчава производството и активността на червени и бели кръвни клетки, повишава устойчивостта на тялото към инфекции, помага деленето на клетките и изграждането на костите. Източници на витамин А са :   черен дроб, рибено масло, мляко, яйца (жълтъкът им) и на провитамин (каротин) от моркови , кайсии, тиква, пъпеш, цвекло, зеле, спанак, пипер, домат. Последиците при недостиг:    кокоша слепота, суха напукана кожа, смущения във формирането на костите и зъбите, забавяне на растежа при децата, ксерофталмия (увреждане на роговицата на окото).

Витамините - важни за здравето

Витамините са важни за организма ни и са му необходими. Те се съдържат главно в растенията- плодовете и зеленчуците, но и в други храни. Те трябва да се приемат в малки количества, но всички витаними. Помагат ни за нормалната жизнена дейност. Те представляват нискомолекулни вещества. В наши дни са открити някъде 30 витамина. За тялото ни са нужни 13 от тях. Те влияят на растежа; обмяната на вещества; ендокринната, нервната и имунната система; кръвосъсирането и кръвообразуването и други различни ползи. Витамините са мастноразтворими (когато за усвояването им в храната трябва да има мазнини, те се усвояват по-бавно от водноразтворимите- витамини А , D, E, K. Някои от тях могат да се задържат в тялото ни като запас.) и водноразтворими (когато за усвояването им трябва да има вода в храната- витамини C, B. Водоразтворимите трябва всеки ден да се снабдяваме с тях.). Повече са ни нужни витамини при кърмене и бременност, при умствена и интензивна физическа работа, при инфекциозни болести. Ак

Кангкунг - воден спанак

Кангкунг е зелено растение, растящо в тропиците, според акваторията. Нарича се още и воден или речен спанак, водно грамофонче, ипомея акватика (Ipomoea aquatica). Растението е зеленчук. Расте във мокра почва или във вода. Стъбълцата са тънки и в тях се съдържа въздух, който като шамандура ги придържа на повърхността на водата. Листата са крехки, продълговати и малко заострени в края. Цветовете са малки, бели, по средата с лилаво. Цветчетата са с размер 3-5 сантиметра. Отглеждат се в Югоизточна и Източна Азия, заради финните листа и стъбла. Хранителната стойност е главно от въглехидрати, по-малко протеин и малко мазнини.

Чой сум - азиатско зеле

Описание Чой сум (Choi sum или ,,cai xin"; на китайски 菜 心; чой сум е транслитерация на кантонско име, което може да се преведе в буквален смисъл като ,,сърце на зеленчука"; нарича се и китайско цъвтящо зеле.) е използван в китайската кухня зелен листен зеленчук, от семейство Brassicaceae (Кръстоцветни) и род Brassica. Прилича на бок чой , който е от същото семейство. Растението е високо 10-40 сантиметра, а основата от кореновата система на 12 сантиметра под земята и широка пак до 12 см. Чой сум е едногодишно растение, тревисто и рядко храст. От зеленчука се използват стъблата и листата. Стъблото е месесто, право и овално със светло до тъмнозелен цвят, с размери: на височина 15-20 см, диаметър 0.5-1.0 см. Листата са леко назъбени по краищата. Те не стават на глави като на обикновеното зеле. Характерни са и ясно жълтите цветове. Цъвтят при етапа на растението, когато има поне 7 листа. Всеки цвят има по четири кръгли или овални венчелистчета, всяко с по шест тичинки. Пл