Описание
Чой сум (Choi sum или ,,cai xin"; на китайски 菜 心; чой сум е транслитерация на кантонско име, което може да се преведе в буквален смисъл като ,,сърце на зеленчука"; нарича се и китайско цъвтящо зеле.) е използван в китайската кухня зелен листен зеленчук, от семейство Brassicaceae (Кръстоцветни) и род Brassica. Прилича на бок чой, който е от същото семейство. Растението е високо 10-40 сантиметра, а основата от кореновата система на 12 сантиметра под земята и широка пак до 12 см. Чой сум е едногодишно растение, тревисто и рядко храст. От зеленчука се използват стъблата и листата. Стъблото е месесто, право и овално със светло до тъмнозелен цвят, с размери: на височина 15-20 см, диаметър 0.5-1.0 см. Листата са леко назъбени по краищата. Те не стават на глави като на обикновеното зеле. Характерни са и ясно жълтите цветове. Цъвтят при етапа на растението, когато има поне 7 листа. Всеки цвят има по четири кръгли или овални венчелистчета, всяко с по шест тичинки. Плодовете се образуват от самоопрашване или кръстосано. Имат вид и форма на шушулка. Зрели са, когато са вече сухи и дават от 6-46 семена. Те са малки и кръгли, кафяви или черни.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...