Пропускане към основното съдържание

Бок чой-азиатската салата

Описание 

Бок чой е вид зелено растение, семейство Кръстоцветни, вид листно зеле, наподобяващо много на китайско зеле по размер и външност. Подобно е на по нисшо клалифицираното азиатско зеле чой сум. Произлиза от далечния Изток- Индонезия, Япония и Китай. Повече е известно като пак чой, въпреки че има много разнообразни имена. Интересен факт е, че преди зеленчукът не е можел да се отглежда на различен климат от този на Китай. Затова с помощта на генни опити и дълги селекции са развити за отглеждане на всякакъв климат и във всички градини. Бок чой е чуствителен към студ. Най-ниската температура за отглеждането му е 12 градуса. Зелето се засажда на разтояние половин метър едно от друго и след около 60 дни е готово за консумация. Друго интересно нещо за пак чой е, че при честа и пряка слънчева светлина на растението, то си променя вкуса на горчив. Вкусът на зелето е нежен и лек. Главната част на зелето е дръжката на листото/подобно на китайското зеле/, тя трябва да има маса между половин и един килограм, за да е най-вкусно, иначе зелето има често 1.5 кг. Друга част е стъблото- то е подобно на това на целината, но не жилаво. От пазара на-добри са тези бок чой, които имат светли, неопетнени стъбла. Не купувайте тези с кафяви петна, малки стъбълца и жълтеникави листа, защото те са признак за старо растение.

Бок чой в кулинарията


Хапва се суров (само малките бок чой, за да нриятае донесе проблеми), на салата, задушен с масло, варен, печен със сьомга или друга риба, най-употребяван е на супа, става за допълнение на салати. Зеленчукът е добра гарнитура, но за целта се вари на пара. Учасрва и в много азиатски ястия.

Състав

Пак чой е богат на витамини и минерали като витамин А, С, К, В6, калий, калций, манган,
желязо, фолиева киселина и фибри, но малко калории. Има и малко съдържание на натрий. Може да се консумира в големи количества на ден, без да влияе на режима. Подходящ е за диети. Бок чой е една от новите суперхрани, тъй като се бори със свободните радикали и превенцията на рак. Той не е алерген и не притежава оксалати и пурини.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...