Пропускане към основното съдържание

Сапоте-Америка




Описание

Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели.
Дърво на сапоте

Плодове

Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3.

Видове

Сапоте има различни видове и сортове, с всякакви цветове вътрешности и кори.

Родина

Родината на сапоте е Мексико, но се отглежда и в Щатите, Панама, Белиз, Гватемала, Венецуела, Еквадор, Тобаго, Пуетро Рико, Ямайка, Тринидад, Хайти  и Централна Америка.

История

Още от древни времена, плодът е познаван и отглеждан от индианците (за тях плодът, бил свещен), ацтеките и маите.

Състав на сапоте

Сапоте е полезен суперплод  (даряващ ни с енергия), който съдържа различни витамини и полезни вещества, като С, Е, В6, сквалана, тритерпенова киселина, ниацин, рибофлавин, фибри, бета каротин, магнезий и калий.

Ползи от сапоте

От сварената кора на плода се правят сиропи за кашлица, семената помагат за стомаха, маслото има дуеритично действие, от кората на дървото на дървото се прави сок, който помага за заздравяването, еластичноста на кожата, както и премахването на гъбички, пъпки, брадавици, други кожни образувания, обриви, сърбежи, помага при хора с епилепсия, намаля вероятността от рак, бори се с излишни килограми, заздравява костите, както и зъбите, като ги пази от кариеси, подобрява зрението, семената се накисват във вино, за  да се получи лек, срещи бъбречни заболявания и  ревматизъм, запарката от семето е и добро средство за промиване на  очите. Тествано е че, маслото помага  и за  косопад и пърхот затова маслото се смесва с други вещества за шампоани и козметика за коса.

Сапоте в кулинарията

Сапоте се яде и суров, но се приготвя и  за различни мармалади, компоти, сладкиши и пайове.

Коментари

  1. The casino with roulette machines | Vannienailor4166 Blog
    Casino 바카라 사이트 roulette game is one dental implants of the most popular casino games in Malaysia. It https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ offers the latest games with casinosites.one the best odds, with งานออนไลน์ big payouts and easy

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво мислите? Моля, споделете тук...

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява