Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня. В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш.
- Външен вид
Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак.
- Допир
Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, където е ,,опашката". Ако е много твърд, най- често означава, че е неузрял. Презрелите плодове пък са прекалено меки и оставят следи от пръстите Ви, ако ги докоснете.
- Аромат
Един добре узрял пъпеш може да мирише по различни начини на круша, ананас, мед, ванилия. Ароматът е приятен и силен. Това зависи от сорта. Но ако ароматът е прекалено много силен и захарен сте избрали преузрял плод. А ако въобще не се усеща аромат, пъпешът е неузрял.
- Звук
Тук принципът е обратен на този на динята. Когато почукате трябва да чуете глух звук и значи е узрял. Когато е звънтящ е неузрял.
Още няколко съвета:
- Дали ще е сладък пъпеша зависи и от сорта му. Някои сортове са по- блудкави, други като сорт Галия са често сладки и ароматни.
Пъпеш сорт Галия - Не се доверявайте винаги на продавачите, ако са казали, че пъпешите им са много сладки. Повечето винаги казват така.
- Опитвайте се да не взимате разрязан пъпеш, дори и да е обвит добре с фолио. При рязане се нарушава цялостта на целулозата, плодът изсъхва, навлизат бактерии и започват да се размножават много бързо, особено на топло в жегата.
- Внимателно избирайте местата от където купувате пъпеш. Те абсорбират тежки метали и други токсини от почвата, които се натрупват в тях.
- Не купувайте пъпеши поставени на земята. Съгласно с правилата за безопасна търговия, продажбата на пъпеши е нужно да се извършва в специялен палет.
- Ако желаете български пъпеш с отлично качество изчакайте до средата на август или началото на септември, понеже тогава пъпешите ще са узрели добре и по естествен път.
Е и да изберем пъпеш не се оказа толкова трудно. Надяваме се да сме Ви помогнали с тази статия и следващият път, когато избирате пъпеш, да сте по- уверени.👍
Споделете и на други приятели, които избират пъпеш на принципа на късмета.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...