Пропускане към основното съдържание

Как да изберем перфектната диня – вкусна и сладка?



Как да изберем перфектната диня – вкусна и сладка. 🍉🍉
Всеки обича в горещ летен ден да си хапва студена, охлаждаща, утоляваща жаждата и с прекрасен вкус диня. Тя е една сред най- предпочитаните в жегата плодове. Но когато отидем до сергията или магазина все се чудим коя диня да вземем, дали ще е сочна и сладка. Всичко е скрита картинка. Но в тази статия ще Ви покажем и улесним с различни съвети как да изберем по – лесно хубавата диня.

  • Размер
Нужно е да не взимаме най - голямата или най- малката диня. Най - подходящи са средните по размер. Особено ако са български огромните дини не са много сладки, понеже нашият климат не позволява плодовете да достигат такива обеми. Голяма е вероятността да са подхранвани с прекалено много изкуствени торове, които динята попива и съдържа повече нитрати. А малките плодове обичайно са неузрели.
Каквато и диня да изберете е важно тя да се усеща по- тежка отколкото е.
  • Жълтите петна

Те са местата, където зрее още докато е долепена и свързана с земята. При добре узрелите плодове мястото е силно оцветено в жълто или дори и в оранжево. Колкото по - жълто, толкова по- сладка. А ако е бяло петното, значи че динята не е узряла.

  • Кафявите линии
Кафявите линии, наподобяващи мрежа са местата, където пчелите са докоснали опрашващите части на цвета на младите динени растения. Колкото повече е опрашването, толкова по- сладка е динята. Дори и тези черти да не придават красив външен вид на плода, поне ще сте сигурни, че е сладък.
  • Момичета и момчета
Момче
Малцина са хората, които знаят, че дините се делят по пол. Мъжките дини са по- големи и продълговати, а женските са закръглени. Момченцата са по- често воднисти,а женските по- често са по- сладки.   
  • Звукът
Момиче
Старият номер с почукването. При почукване по плода, ако е узрял той ще издаде кух, ,,тъп" звук. А когато се стисне от двете страни и изпращи леко, динята показва, че е достигнала зрялост.
  • Дръжката
Изсъхналата и кафява или жълта дръжка е знак, че динята е добре узряла. А зелената показва, че е откъсната прекалено рано и не е сладка.
  • Аромат
Когато помиришете кората, тя трябва да издава специфичен аромат на свежо, но ако въобще не мирише, най- вероятно динята не е отгледана по естествен път.

  • Не е хубаво да взимате диня от сергиите край големите и натоварени пътища, защото дори и след като плодът се откъсне от бостана, пак ,,диша" и приема токсините от въздуха.
  • Не купувайте сцепени или наранени дини, защото така губят вода (дините имат много голямо съдържание на вода) и изсъхват, а също и влизат много микроби.
  • Най- много нитрати има в кората и около нея и най- малко в сърцевината. Жълтите жилки разкриват за високото съдържание на нитрати, добри са белите жилки.
  • Ако са български дините е най- хубаво да се купуват края на юли или август, защото тогава са най- добре узрели.
Е, не е много трудно да се избере добра, качествена и сладка диня. Надяме се, че сме Ви помогнали с тази статия. Следващият път като избирате диня ще сте по- сигурни в избора си. 🍉🍉
Споделете и на други приятели, които избират диня на принципа на късмета.

Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, много интересна статия, постоянно избирам лоши дини и информацията тука ще ми помогне да поправя това :)!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво мислите? Моля, споделете тук...

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...