Тиквичката (Cucurbita pepo) е зеленчук, от семейство Тиквови (Cucurbitaceae) и род Тиква (Cucurbita).
История и разпространение
Тиквичката идва от Азия- Индия. Индиййските племена я отглеждали и използвали традиционно, още преди около 10 хиляди години. Смятали са, че този зеленчук е основна храна. Към тиквичките, древните индийци добавяли и фасула, тиква и царевицата. От там се е разпространила по света. Стигнала е първо в Америка, където са използвали само семената на зеленчука. В нашия континент тиквичките са били пренесени от Америка. През 16 век мореплаватели ги донесли на Стария континент ( Европа), заедно с куп други растения. В Европа първо те се отглеждали само специално в ботанически оранжерии, където са се размножили и се разпространили. След два века, а именно 18 век, средиземноморската кухня- италианците започват да ги приготвят по различни начини, по които ядем тиквички и днес. Днес тиквички се срещат по почти целия свят, защото лесно се гледат.
Растение
Растението е двусемеделно, едногодишно. Не се извисява високо, ниско е. Стъблото е пълзящо и по него има малки добящи власинки. То образува листа мустачки, които са едри и по-големи от самата тиквичка. Те са тъмнозелени и разделени на части. Цветът е жълт, бял или зеленикав. Не е много едър. Зеленчукът е приличен на краставица, даже той Й е роднина. Има продълговата, валчеста, овална и гладка форма. Тиквичката е твърда в суров вид, здрава. На свят е обичайно светлозелена, но има и други сортове с по-различни цветове. По повърхността има малки, леки бодлички. Вътрешносста, също е зелена и в средата има малка кухина, пълна със семки. Семките са едрички, леко издължени- със светъл цвят, бежав. Те се продават и консумират, печени или сурови, като се белят, а обелката е тънка.
Видове тиквички
- -Кабачок- известният на нас вид тиквичка и най-обикновеният- със светло зелена кора и твърда вътрешност.
Кабачок
Тиквичките са още четири известни вида:
- -Цукини (Zucchini) Наричат се още и зелени тиквички. Реално те имат тъмнозелен цвят.
Цукини - -Шайот или чайот Те са леко набръчкани, светлозелени, като обикновените.
Шайот или Чайот
- -Сорт Straightneck Това са тиквички с от яркожълт до бледожълт цвят.
Straightneck - -Патисони Формата им е интересна- сплескана и с къдрави крайща.
Патисони
Състав
Тиквичките са приятен зеленчук и добра храна. Не са богати толкова на витамини, но съдържат различни минерали.
Има разлика в съдържанието на суровите и сварените тиквички:
Количество: | 100г Сурови | Количество: | 100г Сварени |
Белтъчини | 0.6г | Мазнини | 0.36г |
Въглехидрати | 3.7г | Въглехидрати | 2.7г |
Целулоза | 0.6г | Протеин | 1г |
Вода | 94.5мл | Фибри | 1г |
Калории kkal | 18-27 kkal | Калории kkal | 15kkal |
Витамин С | 23мг | Витамин С | 13мг |
Витамин В1 | 0.03мг | Бета Каротин | 670мкг |
Витамин В2 | 0.04мг | Витамин А | 1117UI |
Витамин РР | 0.20 мг | Layer-Web-Architectures | 1150мкг |
След кулинарна преработка се получава по-голямо количество от минерали като:
калий-264 мг
фосфор-37 мг
магнезий-19 мг
калций-18 мг
Натрий-3 мг
цинк-0.33 мг.
Тиквичките са полезен зеленчук- съдържат най-разнообразнои полезни вещества,
минерали като калций и фосфор, калий,баластни вещества. Има и голямо количество витамин С и витамини група В.
Минерали в тиквичката са:
Манган, магнезий, калций, мед, сяра, хлор, желязо, калиеви и фосфорни соли.
Микроелементи:
титан, молибден, литий, арсен, цинк, алуминий.
Минералите и микроелементите в зеленчука помагат обмяната на веществата в организма.
Съдържат се витамини като:
Тиквичките в проценти съдържат:
95% вода, 5.75% безазотни екстрактни вещества, 0.95% целулоза, 0.69% пентозани, 0.5 минерални соли и 0.8-1% азотни вещества.
Приличат на краставиците и по хранителната стойност. Тиквичката съдържа малко захари, много малко захароза и много вещества подобни на инсулина за болни от диабет, затова е ценно и добре зеленчукът да се консумира от диабетици.
Съхранение и избор
Изборът на тиквичката е добър зеленчук със здрава и твърда кора, без наранявания. Когато кората е мека и ударена, тиквичката губи своите полезни качества и вкус. В прясно състояние се запазват свежи за не повече от 2 до 4 дни на проветриво и сухо място. При съхранение в хладилник, този период се увеличава до 20 дни, но е важно да са в добре затворена кутия или в пликове, но в никакъв случай в полиетиленови пликчета. За да се запазят свежи тиквички във фризера, преди това ги почистете, нарежете и бланширайте за няколко минути в подсолена вода. Оставете ги да изсъхнат, приберете ги в пликове и го замразете.
Вреди
Тиквичката е вредна, когато има алергия към нея. Това е рядко явление. Не е препоръчително зеленчукът да се консумира и от хора с бъбречни заболявания, защото те трудно отвеждат калия от организма.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...