Пропускане към основното съдържание

Интересни и смайващи факти за плодовете


Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте. 

Ябълката:

  1. Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето.
  2. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки. Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви.
  3. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки.
  4. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка".
  5. Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува.

Бананът:

  1. Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естествен, антикиселинен ефект.
  2. Бананите ще узреят по- бързо, ако ги сложите в хартиена торбичка за половин ден, заедно с плод като домат или ябълка.
  3. Всеки американец изяжда средно около 5000 банана през целия си живот.

Лимонът:

  1. В лимона се съдържа повече захар от ягодите.
  2. На британските моряци им давали лимони, за да се предпазят от скорбут.
  3. Едно възрастно лимоново дърво може да даде от 1000 до 2000 плодове за година.

Доматът:

  1. Доматът е плод според ботаниката, но в кулинарията е зеленчук. Неясността за него е възникнала през 1890-та година вследствие на решение от Върховния съд за САЩ, които го обявява за зеленчук, поради данъчни мотиви.
  2. В миналото хората са мислели доматите за отровни, заради яркия си червен цвят.
  3. Има домати, които при узряване придобиват лилав цвят.

Крушата:

  1. Из целия свят се отглеждат над 3000 вида круши.
  2. Плодът на крушата зрее отвътре навън.
  3. Някои крушови дървета живеят 100 години.

Ананасът:

  1. Колкото повече люспи има по кората ананасът, толкова по-сладък и сочен е на вкус.
  2. Ананасът се смята за международен символ на гостоприемството.
  3. За да узрее по-бързо плод ананас, може да го обърнете с листата надолу.

Малината:

  1. Листата на малината регулират менструалните цикли, когато са приготвени на чай - сушени или пресни.
  2. Има над 200 сорта малини. Срещат се червени, лилави, златисти и черни (те са различни от къпините).
  3. Малината се състои от много малки плодчета, всяко със собствена семка и ципа.

Горските плодове:

  1. През етапа си на узряване къпините са първо зелени, после червени, а накрая черни.
  2. Първото създадено ръковоство за отглеждане на малини е от 4 век.
  3. Всеки плод ягода, съдържа около 200 семенца.
  4. Ягодата е единственият плод, на който семената са му отвън.
  5. Сокът от касис може да се използва за облекчение на възпалено гърло при настинка.

Динята:

  1. Динята е съставена от 92% вода.
  2. Най-любимият плод на повечето кучетата е динята.

Сливите:

  1. Сливите продължават да зреят дори след като са откъснати и набрани.
  2. Има 2000 вида сливи. Някои отвътре са бели, жълти, оранжеви, зелени, червени.

Фъстъкът:

  1. Фъстъците са една от съставките на динамита.
  2. Фъстъкът всъщност не е ядка, а бобово растение.

Грейпфуртът:

  1. Според изследванията, изяждането на един грейпфрут сутрин, може да ви отърве от 1.5 килограма.
  2. Гейпфрутът е добра храна срещу диабет.

Други:

  • При консумиране на свежи смокини, в период на бременност, те помагат за по-бързото и лесно раждане. Също и за намаляване на слабостта след раждането.
  • Плодът киви съдържа два пъти повече витамин С от един плод портокал.
  • В Ню Мексико хората открили пуканки на 4000 години.
  • В един кочан с царевица има около 1200 зърна.
  • Тикичките се състоят от средно 95% вода.
  • Прасковата е първият плод изяден на Луната.
  • Черешите са от растителното семейство на розите - семейство Розови.
  • Авокадото съдържа най-много мазнини и протеини от другите плодове. Повечето от мазнините са от по-здравословния ненаситен вид.
  • Бадемите са от същото семейство като на прасковите и кайсиите - семейство Розови.
  • Тиквата е започната да се култивира през 17 век, заедно с появата на приказката за Пепеляшка.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява