Описание
Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели.
Дърво на сапоте |
Плодове
Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3.
Видове
Сапоте има различни видове и сортове, с всякакви цветове вътрешности и кори.
Бяло сапоте - то има зелена кора и бяла вътрешност,
затова го наричат- бяло сапоте. Семките,
също са бели. Плодът има форма и прилича на круша.
Жълтото сапоте, има сърцевидна
форма. Обелката му е жълта, както
и сърцевината. Костилката прилича
на ядлив кестен.
Плодът се казва „Зелено сапоте"
заради узрялата си зелена кора
Вътрешността е същата, като на
Мамей сапоте.
Мамей сапоте е най-известния вариант
на плода сапоте. Той е обичан от мексиканците
и западните индийци. Отвън е кафяв, а от
вътре-от оранжев до червен. Това
сапоте е известно и с вкуса си- смецица от
сладък картоф,череша и тиква.
Родина
Родината на сапоте е Мексико, но се отглежда и в Щатите, Панама, Белиз, Гватемала, Венецуела, Еквадор, Тобаго, Пуетро Рико, Ямайка, Тринидад, Хайти и Централна Америка.
История
Още от древни времена, плодът е познаван и отглеждан от индианците (за тях плодът, бил свещен), ацтеките и маите.
Състав на сапоте
Сапоте е полезен суперплод (даряващ ни с енергия), който съдържа различни витамини и полезни вещества, като С, Е, В6, сквалана, тритерпенова киселина, ниацин, рибофлавин, фибри, бета каротин, магнезий и калий.
Ползи от сапоте
От сварената кора на плода се правят сиропи за кашлица, семената помагат за стомаха, маслото има дуеритично действие, от кората на дървото на дървото се прави сок, който помага за заздравяването, еластичноста на кожата, както и премахването на гъбички, пъпки, брадавици, други кожни образувания, обриви, сърбежи, помага при хора с епилепсия, намаля вероятността от рак, бори се с излишни килограми, заздравява костите, както и зъбите, като ги пази от кариеси, подобрява зрението, семената се накисват във вино, за да се получи лек, срещи бъбречни заболявания и ревматизъм, запарката от семето е и добро средство за промиване на очите. Тествано е че, маслото помага и за косопад и пърхот затова маслото се смесва с други вещества за шампоани и козметика за коса.
Сапоте в кулинарията
Сапоте се яде и суров, но се приготвя и за различни мармалади, компоти, сладкиши и пайове.
The casino with roulette machines | Vannienailor4166 Blog
ОтговорИзтриванеCasino 바카라 사이트 roulette game is one dental implants of the most popular casino games in Malaysia. It https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ offers the latest games with casinosites.one the best odds, with งานออนไลน์ big payouts and easy