- Витамин В2 (рибофлавин, лактофлавин) или витамин G е водоразтворим
- Ползи: помага за разграждането на мазнините и за здравината на косата, кожата и ноктите
- Източници: черен дроб, птиче месо, риба, мляко, сирене, мая, жълтък, житни кълнове, киселец, спанак.
- Последици при недостиг: възпаление на устните, езика, венците, роговицата на окото, очни проблеми и възпаления по кожата
Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...