Пропускане към основното съдържание

Джаботикаба-чудното дърво 2част



Плодове

Плодовете са от лилаво до черен цвят. Има и кестенявокафяви плодове. На големина са като едра боровинка.
Плод джаботикаба

Коя е родината на джаботикаба

Родината му е Южна Америка,после е пренесен в САЩ преди това е растял и в Бразилия, Парагвай и Аржентина. Други негови имена са джаботика, джабокабейра, бразилско гроздово дърво, гуаперу и гуарани.

Употреба на плода

От плода се приготвят желета, мармалади, сокове, фрешове и алкохолни напитки (най вече - вино). А отвара от изсушена кора на джаботикаба в Бразилия се използват като средство за лечение на астма, диария и дизентерия, а също така понеже плодовете ферментират бързо се приготвя страхотно червено вино. Джаботикаба с цел търговия се отглежда само в Бразилия и някои страни от Южна Америка. Бавният растеж на дървото, чувствителността към студ и нетрайните на съхранение плодове пречат на растението да се отглежда за търговска употреба.
Джаботикаба и здравето
  • Джаботикаба съдържа уникален антиоксидант– джаботикабин, който не е открит в нито един плод досега
  • Смята се, че плодът има противовъзпалително действие.
  • Джаботикаба повлиява благоприятно симптомите на астма
  • Правени са изследвания, които доказват, че джаботикаба може да противодейства на раковите клетки
  • Бразилците вярват, че джаботикаба е една от тайните на вечната младост заради многото антиоксиданти, които съдържа
Вижте първа част!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява