Плодове
Плодовете са от лилаво до черен цвят. Има и кестенявокафяви плодове. На големина са като едра боровинка.Плод джаботикаба |
Коя е родината на джаботикаба
Родината му е Южна Америка,после е пренесен в САЩ преди това е растял и в Бразилия, Парагвай и Аржентина. Други негови имена са джаботика, джабокабейра, бразилско гроздово дърво, гуаперу и гуарани.Употреба на плода
От плода се приготвят желета, мармалади, сокове, фрешове и алкохолни напитки (най вече - вино). А отвара от изсушена кора на джаботикаба в Бразилия се използват като средство за лечение на астма, диария и дизентерия, а също така понеже плодовете ферментират бързо се приготвя страхотно червено вино. Джаботикаба с цел търговия се отглежда само в Бразилия и някои страни от Южна Америка. Бавният растеж на дървото, чувствителността към студ и нетрайните на съхранение плодове пречат на растението да се отглежда за търговска употреба.Джаботикаба и здравето
- Джаботикаба съдържа уникален антиоксидант– джаботикабин, който не е открит в нито един плод досега
- Смята се, че плодът има противовъзпалително действие.
- Джаботикаба повлиява благоприятно симптомите на астма
- Правени са изследвания, които доказват, че джаботикаба може да противодейства на раковите клетки
- Бразилците вярват, че джаботикаба е една от тайните на вечната младост заради многото антиоксиданти, които съдържа
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...