Описание
Сантолът е плод подобен на мангостина. Плодът е кръгъл, понякога и сплескан, с големина на ябълка и мъхеста покривка, както и жълта, от тънкка до дебела кора. Сърцевината е жълтеникава или бяла, покрита с кадивена покривка (заради която идва и друго име на плода- Памуков плод), с сладникъв или кисел вкус. Плодовете имат леко кисел вкус, но когато не са узрели са много кисели. Дървото е високо 15-45 м, има твърди,крехки клони. В култивиран вариант е ниско, а в диво състояние- по-високо. Листата са тъмни, издължени 10-30 см. Цветовете са едри, в розов или жълто-зелен цвят. Когато узрее, сантолът се бере с ръка или с ножици.Видове
Видовете са два основни. Жълт и червен.Родина
Родината на сантола е Индокитай и полуостров Малайзия. Днес се отглежда и в Индия, Мавриций, Филипините /където е свещен/, Индонезия, Борнео. Главно расте в Югоизточна Америка. В нашата страна не се отглежда или продава. Заради разпространението си плодът има разнообразни имена- наричан е Памуков плод, в Англия- „Див мангостин", в Франция-„Фалшив мангостин". Имената свързани с мангостин, идват от голямата прилика на сантол, към мангостина.Състав на сантол
Плодът е богат на фибри; минерали: фосфор, калций, желязо, тиамин, каротин, ниацин, пектин; аскорбинова киселина.Ползи
Всички части на растението се използват за лечебни приложения.Отварата от кората на дървото се използва за колики, а счуканият корен за стомашни проблеми като диария, добър е за простуди и кашлици и е антиспазматично средство и ободряващ тоник.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...