Описание
Ямс е зеленчук, вид картоф от семейство Dioscorea villosa. Картофът е познат и под имената-див ям, мъхнат ямс, мексикански сладък картоф. Родината му е Северна Америка, където се отглежда главно и днес, както и в Югоизточна Азия- Япония, Китай. Растението е пълзящо, адаптира се бързо към всякакъв климат, подобно на обикновен картоф, то има много, високи 6 метра, прави и увивни стъбла, които не се разклоняват. Корените са дебели, грудести от червен до кафяв нюанс, от които идва и самия ямс. Цветовете се разделт на мъжки и женски, с малък и светлозелен цвят. Зеленчука се познава в кулинарията в Азия, като се прави на манджи, вари се, прави се на фурна, пърже се, става на скара, има доста лепкав сладникав сок, който може да се: пие, се добавя в сладки, слакиши,супи, използва се за лекарство. Зеленчука може дори да се пуши. Познава се още от повече от 2000 години.
Дивия ямс има серия от полезни вещества, като: витамини С и В6, сапонини, скорбяла, Растителни фитохормони, гликозид, танини, фитостероли, диосгенин (за изработка на хормони). След тези плюсове има и различни ползи от ямса: образуват се смеси с функция на ДХЕА (дехидроепиандростерон), производството на това вещество постепенно намялява в телата ни, тоест хормони за подмладяване и регениращо действие върху функциите на човешкия организъм, растителните фитохормони за хормоналния баланс, зеленчука влияе на лошия холестерол и създаването на жлъчни киселин, той е добро лечение срещу спазми, колики, раздразнено дебело черво, артрит и ревматизъм. Помага и за овладяването на емоциите и психиката, хормонален дисбаланс, съдова атеросклероза, хронични възпалителни заболявания и мн. др. Използва се и в козметиката.
Ямс е зеленчук, вид картоф от семейство Dioscorea villosa. Картофът е познат и под имената-див ям, мъхнат ямс, мексикански сладък картоф. Родината му е Северна Америка, където се отглежда главно и днес, както и в Югоизточна Азия- Япония, Китай. Растението е пълзящо, адаптира се бързо към всякакъв климат, подобно на обикновен картоф, то има много, високи 6 метра, прави и увивни стъбла, които не се разклоняват. Корените са дебели, грудести от червен до кафяв нюанс, от които идва и самия ямс. Цветовете се разделт на мъжки и женски, с малък и светлозелен цвят. Зеленчука се познава в кулинарията в Азия, като се прави на манджи, вари се, прави се на фурна, пърже се, става на скара, има доста лепкав сладникав сок, който може да се: пие, се добавя в сладки, слакиши,супи, използва се за лекарство. Зеленчука може дори да се пуши. Познава се още от повече от 2000 години.
Дивия ямс има серия от полезни вещества, като: витамини С и В6, сапонини, скорбяла, Растителни фитохормони, гликозид, танини, фитостероли, диосгенин (за изработка на хормони). След тези плюсове има и различни ползи от ямса: образуват се смеси с функция на ДХЕА (дехидроепиандростерон), производството на това вещество постепенно намялява в телата ни, тоест хормони за подмладяване и регениращо действие върху функциите на човешкия организъм, растителните фитохормони за хормоналния баланс, зеленчука влияе на лошия холестерол и създаването на жлъчни киселин, той е добро лечение срещу спазми, колики, раздразнено дебело черво, артрит и ревматизъм. Помага и за овладяването на емоциите и психиката, хормонален дисбаланс, съдова атеросклероза, хронични възпалителни заболявания и мн. др. Използва се и в козметиката.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...