Пропускане към основното съдържание

Ямс-вид непознат картоф

Описание
Ямс е зеленчук, вид картоф от семейство Dioscorea villosa. Картофът е познат и под имената-див ям, мъхнат ямс, мексикански сладък картоф. Родината му е Северна Америка, където се отглежда главно и днес, както и в Югоизточна Азия- Япония, Китай. Растението е пълзящо, адаптира се бързо към всякакъв климат, подобно на обикновен картоф, то има много, високи 6 метра, прави и увивни стъбла, които не се разклоняват. Корените са дебели, грудести от червен до кафяв нюанс, от които идва и самия ямс. Цветовете се разделт на мъжки и женски, с малък и светлозелен цвят. Зеленчука се познава в кулинарията в Азия, като се прави на манджи, вари се, прави се на фурна, пърже се, става на скара, има доста лепкав сладникав сок, който може да се: пие, се добавя в сладки, слакиши,супи,  използва се за лекарство. Зеленчука може дори да се пуши. Познава се още от повече от 2000 години.

Дивия ямс има серия от полезни вещества, като: витамини С и В6, сапонини, скорбяла, Растителни фитохормони, гликозид, танини, фитостероли, диосгенин (за изработка на хормони). След тези плюсове има и различни ползи от ямса: образуват се смеси с функция на ДХЕА (дехидроепиандростерон), производството на това вещество постепенно намялява в телата ни, тоест хормони за подмладяване и регениращо действие  върху функциите на човешкия организъм, растителните фитохормони за хормоналния баланс, зеленчука влияе на лошия холестерол и създаването на жлъчни киселин, той е добро лечение срещу спазми, колики, раздразнено дебело черво, артрит и ревматизъм. Помага и за овладяването на емоциите и психиката, хормонален дисбаланс, съдова атеросклероза, хронични възпалителни заболявания и мн. др. Използва се и в козметиката.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява