По света има над 10 хиляди вида житни култури, но хората използват едва около 3-4 вида, една от тези 10 хиляди е арарутът. Родината му е тропичната част на Южна Америка, къето има цели поля с него за прехрана и фураж за животни. Ядливата му част са корените. Латиноамериканците си правели брашно от него като вадят от земята корените, мият ги, остъргват ги, накисват ги в гореща вода, мачкат, готовата каша се суши и пресява. Ние ги познаваме в кулинарията: на скъпото рядко нишесте (много прилича на царевичното нишесте, но е доста по-добро), съставка за сосове(но не млечнии и подобни, защото им развалят вкуса и ги омазнява), храни за бебета, като част от брашно (което понякога се смесва с други житни култури-ориз, пшеница) за различни соленки, сладкиши и други сладкарски изделия, за сгъстител на не течни, а по втвърдени и кисели смеси. С арарута се готви лесно на ниски температури, той толерира киселинните съставки, както и по дълго готвене. Сгъстителя няма мирис, а много лек вкус на скорбяла, затова е добър за замразяване на ястия, тъй като той няма да промени вкуса на храната. Корените не са известни в нашата страна.
Арарута е лесно смилаем. Корена съдържа витамини А, различни от В групата: ниацин, тиамин, фолиева киселина, минерали като: калий, калций, манган, мед, желязо, фосфор, цинк, съдържат се и протеини, както и диетични фибри. Коренът е полезен, и с ползите си, дали фармацевтични или други: срещу диария, заради сгъстяващите си свойства; в миналото е бил потребен за лек за развалено зрение; добър за разтежа; образуване на повече клетки в тъканите; оросява мозъка; улеснява метаболизма; увеличава присталтиката на червата; нормализира нивото на кръвната захар; намаля холестерола; предотваратява умората и слабостта; по-добра функция на белите кръвни телца; лесно смилаем; калоричен; добър при стомашно-чревни нарушения; прахът действа за раздразнена лигавица и прилагане на раздразнена и възпалена кожа; мекия вкус го прави подходящ за спазване на неутрални диети за нарушения; някои хора го смятат за успокоение на раздразнен стомах; добра здравословна съставка. Използва се и за правене на гипс, като се смесва с други материали, смесва се и с креда и др.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...