Пропускане към основното съдържание

Кокона-описание

Описание

Кокона(Solanum sessiliflorum) e тропичен плод от семейство Solanaceae. Плодът расте на тропически храст. Плодовете са кръгли или продълговати с заоблен връх. Имат тънка, но здрава външна обвивка. Пулпата съдържа много малки, овални, плоски, цветни, кремави семенца, които са безвредни. Когато узрее тя става гладка със оранжев-затистооранжев до червеникав-кафеникавочервен, тъмночервен цвят. На размер кокона е подобна на авокадо. Вкусът е напомнящ на домат, но по-скоро е смес от мек вкус на домат и лимон. Цветовете на храста са с леки, зелени венчелистчета, подобни на тези на картофите. Плодовете се берат от храста, когато станат напълно узрели- тогава са с малко по-набръчкана кожичка. Кокона има няколко сорта- тези в дивата природа/те са бодливи/;култивираните/те нямат бодли/.

Отглеждане на храста

Растението може да издържи през всички сезони, при добри и подходящи условия. През лятото може да се гледа и на хладно и навън. През зимата не трябва да стои на сух въздух. На кокона и трябва защита от листните въшки, защото е чуствителна към тях. Тя може да се отглежда и под формата на декоративно растение.

Родина и история

Първите сведения за отглеждането на растението от общности е забелязана в района на Амазонка. Това  е близо 1760 година. Посредством и други племена били открити да ядат плодовете и да ги отглеждат. Животновъдите се заинтересували от кокона и започнали да го изследват за някакви положителни свойства.

Състав и ползи

Видът кокона са богати  и силно питателни. Съдържат фосфор, много диетични фибри, желязо, калий, витамин В5 и малки количества от каротин, тиамин, малко калорий и рибофлавин. Облекчават ченодробни и бъбречни заболявания; намаляват холестерола; сокът е полезен против ухапвания от змии и изгаряния. От плодът се изработват и масажиращи лекарства и пасти.

Кокона в кулинарията

Продава се в цяла Латинска Америка и там се яде от местните. Известен продукт е в Колумбия, Бразилия и се отглежда главно в Перу. В Европа се изнася сокът. Плодът може да се яде пресен или на сок, замразен, смачкан, задушен или захаросан. Той е ценен при направата на мармалади, конфитюри, плодови пълнежи, сосове. Кокона може да се използва и в салата, както и да се съчетае с рибни и  месни ястия.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява