Описание
Кокона(Solanum sessiliflorum) e тропичен плод от семейство Solanaceae. Плодът расте на тропически храст. Плодовете са кръгли или продълговати с заоблен връх. Имат тънка, но здрава външна обвивка. Пулпата съдържа много малки, овални, плоски, цветни, кремави семенца, които са безвредни. Когато узрее тя става гладка със оранжев-затистооранжев до червеникав-кафеникавочервен, тъмночервен цвят. На размер кокона е подобна на авокадо. Вкусът е напомнящ на домат, но по-скоро е смес от мек вкус на домат и лимон. Цветовете на храста са с леки, зелени венчелистчета, подобни на тези на картофите. Плодовете се берат от храста, когато станат напълно узрели- тогава са с малко по-набръчкана кожичка. Кокона има няколко сорта- тези в дивата природа/те са бодливи/;култивираните/те нямат бодли/.
Отглеждане на храста
Растението може да издържи през всички сезони, при добри и подходящи условия. През лятото може да се гледа и на хладно и навън. През зимата не трябва да стои на сух въздух. На кокона и трябва защита от листните въшки, защото е чуствителна към тях. Тя може да се отглежда и под формата на декоративно растение.
Родина и история
Първите сведения за отглеждането на растението от общности е забелязана в района на Амазонка. Това е близо 1760 година. Посредством и други племена били открити да ядат плодовете и да ги отглеждат. Животновъдите се заинтересували от кокона и започнали да го изследват за някакви положителни свойства.
Състав и ползи
Видът кокона са богати и силно питателни. Съдържат фосфор, много диетични фибри,
желязо, калий,
витамин В5 и малки количества от каротин,
тиамин, малко калорий и
рибофлавин. Облекчават ченодробни и бъбречни заболявания; намаляват холестерола; сокът е полезен против ухапвания от змии и изгаряния. От плодът се изработват и масажиращи лекарства и пасти.
Кокона в кулинарията
Продава се в цяла Латинска Америка и там се яде от местните. Известен продукт е в Колумбия, Бразилия и се отглежда главно в Перу. В Европа се изнася сокът. Плодът може да се яде пресен или на сок, замразен, смачкан, задушен или захаросан. Той е ценен при направата на мармалади, конфитюри, плодови пълнежи, сосове. Кокона може да се използва и в салата, както и да се съчетае с рибни и месни ястия.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...