Пропускане към основното съдържание

Витамин В5 - Пантенол

  • Витамин В5 (пантенол, пантотенова киселина) е водоразтворим
  • Ползи:   съставка на клетъчните ензими; помага: образуването на антитела, изграждането на клетките и заздравяването на раните, разграждането на въглехидратите и мазнините и освобождаването им като енергия, засилва и имунната система, затова се и нарича анти стрес витамин, защото и помага донякъде на имунитета да издържа при стресови ситуации.
  • Източници:   бирена мая, птиче месо, сирене, черен хляб, черен дроб, гъби, карфиол, броколи, ряпа, слънчоглед, ягоди, домати, царевица, боб и леща, нахут, овесени ядки, авокадо, грах, бъбреци, яйца. За биохимичните пътища в организма на витамин В5, са му нужни, биотинът, кобаламинът и фолацинът. В5 не е поносим и изчезва част от съдържанието му от храната, при преработка- готвене, замразяване.
  • Последици при недостиг:   умора, главоболие, смущения в съня, заболявания на кръвта и кожата, изтръпване на крайниците, ,,синдром на изгарящите крака" (той е рядък синдром, но предизвиква болка, парене и изтръпване на краката, витамини В3 и В1 пречат на този симптомите на този синдрон, а В5 премахва въобще усещането за парене в краката), дванайсетопръстник. При прием на повече от витамина няма големи ефекти, защото тялото изхвърля ненужното. Витамин С е нужен за предотвратяването на дефицит на пантенол.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява