Как да изберем перфектната диня – вкусна и сладка. 🍉🍉
Всеки обича в горещ летен ден да си хапва студена, охлаждаща, утоляваща жаждата и с прекрасен вкус диня. Тя е една сред най- предпочитаните в жегата плодове. Но когато отидем до сергията или магазина все се чудим коя диня да вземем, дали ще е сочна и сладка. Всичко е скрита картинка. Но в тази статия ще Ви покажем и улесним с различни съвети как да изберем по – лесно хубавата диня.
- Размер
Нужно е да не взимаме най - голямата или най- малката диня. Най - подходящи са средните по размер. Особено ако са български огромните дини не са много сладки, понеже нашият климат не позволява плодовете да достигат такива обеми. Голяма е вероятността да са подхранвани с прекалено много изкуствени торове, които динята попива и съдържа повече нитрати. А малките плодове обичайно са неузрели.
Каквато и диня да изберете е важно тя да се усеща по- тежка отколкото е.
- Жълтите петна
Те са местата, където зрее още докато е долепена и свързана с земята. При добре узрелите плодове мястото е силно оцветено в жълто или дори и в оранжево. Колкото по - жълто, толкова по- сладка. А ако е бяло петното, значи че динята не е узряла.
- Кафявите линии
Кафявите линии, наподобяващи мрежа са местата, където пчелите са докоснали опрашващите части на цвета на младите динени растения. Колкото повече е опрашването, толкова по- сладка е динята. Дори и тези черти да не придават красив външен вид на плода, поне ще сте сигурни, че е сладък.
- Момичета и момчета
Момче |
- Звукът
Момиче |
- Дръжката
Изсъхналата и кафява или жълта дръжка е знак, че динята е добре узряла. А зелената показва, че е откъсната прекалено рано и не е сладка.
- Аромат
Когато помиришете кората, тя трябва да издава специфичен аромат на свежо, но ако въобще не мирише, най- вероятно динята не е отгледана по естествен път.
- Не е хубаво да взимате диня от сергиите край големите и натоварени пътища, защото дори и след като плодът се откъсне от бостана, пак ,,диша" и приема токсините от въздуха.
- Не купувайте сцепени или наранени дини, защото така губят вода (дините имат много голямо съдържание на вода) и изсъхват, а също и влизат много микроби.
- Най- много нитрати има в кората и около нея и най- малко в сърцевината. Жълтите жилки разкриват за високото съдържание на нитрати, добри са белите жилки.
- Ако са български дините е най- хубаво да се купуват края на юли или август, защото тогава са най- добре узрели.
Е, не е много трудно да се избере добра, качествена и сладка диня. Надяме се, че сме Ви помогнали с тази статия. Следващият път като избирате диня ще сте по- сигурни в избора си. 🍉🍉
Споделете и на други приятели, които избират диня на принципа на късмета.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеБраво, много интересна статия, постоянно избирам лоши дини и информацията тука ще ми помогне да поправя това :)!
ОтговорИзтриване