Пропускане към основното съдържание

Макадамия-ядката със здрава черупка

Описание


 Макадамия или австралийски орех е вид ядка, която има особен вкус (напомня на лешник), но е много вкусна и полезна. Расте на дърво с височина 15 метра и остри, грапави и назъбени, месести листа. Ядката прилича на орех, има зелена люспеста кожа и дебела кафява черупка (която се маха изключително трудно, поради това цената на макадамията не е много приятна*) като на лешник.На вид е кръгла с диаметър средно 3,5 см.

Макадамово дърво

 За да се счупи черупката трябва да сложиш върху нея поне към трийсетина килограма. Тя е много хлъзгава и е трудно да я задържиш, докато я чупиш. За това е измислен специален уред за чупене на черупки на макадамии. Той изглежда на нещо подобно на това;
Уред за чупене на ядки



На хавайските острови са измислили много нестандартен начин за справяне с проблема – минават през ядките с кола, но забележете–дори това не винаги е успешен метод за счупване на коравата ядка. 

Родина на макаданията

Родината и е Източна Австралия. После са пренесени и в САЩ, Бразилия, Нова Зенландия, ЮАР, Израел, Коста Рика и др. Поради голямото разпространение, макадамията има много имена като;
Макадамова ядка


 „куинсландски орех”; „орех бопъл”; „орех маручи”;орех буша” и т.н. Интересното е, че ядките макадамия се култивират не в Австралия, а на Хавайските острови.
 Видовете макадамова ядка са девет-два ядливи и два отровни.


История на ядката


 Австралийските аборигени я познават от хилядолетия, но ядките носят наименованието си от фамилията на шотландския химик Джон Макадам, който култивирал макадамията.

 Условия за растеж 


За да расте дървото на ядката, му трябва плодородна почва, висок климат цяла година и влажност. В нашата страна това може да стане само в оранжерии. Макадамията бързо гранясва и затова трябва, да се употребява бързо. Нужно е да минат поне осем, девет години, преди дървото да започне да ражда плодове, поради това следващите сто години на дървото, то ще ражда непрестанно плодове (ядки).

 Хранителни стойности за сто грама макадамия 


 Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма. В ядките се съдържат също около 9% протеини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите: калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и P и други ценни хранителни вещества. Mаслото от макадамия притежава изключителни козметични свойства (подхранва и овлажнява кожата), защото е богато на омега 7-палмитоидна киселина (около 22%).

Макадамово масло


Макадамия – здравословни качества

Макадамията помага при мигрена, ангина и авитаминоза. Австралийският орех се препоръчва също при артрит и други костни заболявания. Макадамията намалява нивото на ,,лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови болести. Oрехът съдържа по-малко количество натрий в сравнение с останалите ядки, затова е подходящ за хора с диабет, артериална хипертония и метаболитни нарушени

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява