Описание
Шоколадова лоза е увиваща се лиана с тънко стъбло, което покафенява, когато е пораснало. Листата й са разделени на пет части -плътни, дебели и малки ,но дълги, с жълтеникави краища. Те нямат заосрени върхове, даже са заоблени. Цветовете са виолетови или синкави на цвят, месести с пет, шест тичинки, три венчелистчета под формата на малки качулки.
Условия за шоколадова лоза
Растението е топлолюбиво и в подходящи условия вечно зелено. Обича сенчести и влажни места, пониква на пясък или кал. Тя (шоколадовата лоза) може да оцелее дори в киселинна и алкална среда. Вирее на по-северни места. Може да издържи до -20 градуса. Лозата е агресивна с другите растения когато е приспособена към определеното място. Държи се с тях като плевел- отнема им водата и минералните соли в почвата, взима им светлината, увива се около тях и ги задушава. Затова, ако гледате у дома ви, шоколадова лоза, дръжте я далеч от другите растения дори, ако е в друга саксия.
Плодове
|
Клони и зеленчук Акеби |
Плодовете на шоколадовата лоза е така нареченият
Акеби
|
Зеленчук Акеби |
Води се зеленчук, защото хората го използват така: пълнят го с ориз (като чушки); варят го; пекат го и така нататък... Има от бледо лилав (бебешко лилаво ) до тъмно син цвят. Акеби е дълъг от 5 до 10,15 см. Кората му е дебела и леко сладникава. Вътрешността е като на краставица, но с много малки и черни семчици. Семената на Акеби поникват обикновено за 3 месеца при температура от 15 градуса. Акебията (лозята) живее до 5 години.
Родина на Акеби
Родината му е Китай, Корея и Япония, по-общо казано Азия. После са пренесли едно ориентировъчно растение в САЩ–от Масачузетс до Джорджия, западно от Луизиана, Мисури и Мичиган и започнали и там да го отглеждат. Постепенно се появило и в цяла Азия.
|
Лоза на Акеби |
Приложение в медицината
Плодовете на Акеби се използват в медицината за направата на медикаменти против ракови заболявания. Филизите на лозата (плодовете) се използват за салати и консерви. Листата му са прекрасен чай. Вътрешността на стеблата се използва в медицината за лечение на пикочния тракт.
Коренът е антипиретик, като може да понижава температурата.
Интересни факти
Растението издържа на гъбични организми. Цветовете може да не се опрашат и тогава трябва да се опрашват ръчно. В Европа Шоколадовата лоза може да не роди плодове, поради климатът. Цветовете на Акеби имат аромат и вкус на ванилия, най -добре това се усеща през нощта.
Размножаване
Птиците разнасят семената на лозата , и така се размножава зеленчука.
|
Цвят на Акеби |
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...