Пропускане към основното съдържание

Макадамия-ядката със здрава черупка

Описание


 Макадамия или австралийски орех е вид ядка, която има особен вкус (напомня на лешник), но е много вкусна и полезна. Расте на дърво с височина 15 метра и остри, грапави и назъбени, месести листа. Ядката прилича на орех, има зелена люспеста кожа и дебела кафява черупка (която се маха изключително трудно, поради това цената на макадамията не е много приятна*) като на лешник.На вид е кръгла с диаметър средно 3,5 см.

Макадамово дърво

 За да се счупи черупката трябва да сложиш върху нея поне към трийсетина килограма. Тя е много хлъзгава и е трудно да я задържиш, докато я чупиш. За това е измислен специален уред за чупене на черупки на макадамии. Той изглежда на нещо подобно на това;
Уред за чупене на ядки



На хавайските острови са измислили много нестандартен начин за справяне с проблема – минават през ядките с кола, но забележете–дори това не винаги е успешен метод за счупване на коравата ядка. 

Родина на макаданията

Родината и е Източна Австралия. После са пренесени и в САЩ, Бразилия, Нова Зенландия, ЮАР, Израел, Коста Рика и др. Поради голямото разпространение, макадамията има много имена като;
Макадамова ядка


 „куинсландски орех”; „орех бопъл”; „орех маручи”;орех буша” и т.н. Интересното е, че ядките макадамия се култивират не в Австралия, а на Хавайските острови.
 Видовете макадамова ядка са девет-два ядливи и два отровни.


История на ядката


 Австралийските аборигени я познават от хилядолетия, но ядките носят наименованието си от фамилията на шотландския химик Джон Макадам, който култивирал макадамията.

 Условия за растеж 


За да расте дървото на ядката, му трябва плодородна почва, висок климат цяла година и влажност. В нашата страна това може да стане само в оранжерии. Макадамията бързо гранясва и затова трябва, да се употребява бързо. Нужно е да минат поне осем, девет години, преди дървото да започне да ражда плодове, поради това следващите сто години на дървото, то ще ражда непрестанно плодове (ядки).

 Хранителни стойности за сто грама макадамия 


 Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма. В ядките се съдържат също около 9% протеини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите: калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и P и други ценни хранителни вещества. Mаслото от макадамия притежава изключителни козметични свойства (подхранва и овлажнява кожата), защото е богато на омега 7-палмитоидна киселина (около 22%).

Макадамово масло


Макадамия – здравословни качества

Макадамията помага при мигрена, ангина и авитаминоза. Австралийският орех се препоръчва също при артрит и други костни заболявания. Макадамията намалява нивото на ,,лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови болести. Oрехът съдържа по-малко количество натрий в сравнение с останалите ядки, затова е подходящ за хора с диабет, артериална хипертония и метаболитни нарушени

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...