Описание
Каперсите, мислени от много хора за плодове или зеленчуци, са всъщност пъпките на цвета на пълзящият бодлив храст- Бодлив Каперсник, от рода Capparis spinosa (или така наречените Кръстоцветни). Храста достига до 1,5-2,0 м височина и е от семейството на маслините. Клоните на храста, с дължина 1-2 м са бодливи и се увиват като лиани около стени, прътове и огради. Обикновено Каперсника е най-разпространен по Средиземноморието. В диворастящи условия храста се среща и в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия и в по-култивиран вариант в Северна и Южна Америка, Южна Франция (от Америка най-често са партидите по българските магазини). Семето на каперсито се намира в самата пъпка на цвета, то е дребно и наподобява зрънце на семе от мак. В едно каперси има около 50 семенца. Корените на храста стоят доста дълбоко в земята, сравнение с други храсти. Растението живее до 15 години. Хората знаят за каперсите още от преди хиляди години. Най-старите писмени сведения за каперси са от 2700г. преди новата ера, има и рецепти с каперси и в най-старата кулинарска книга.
Хранителната част на храста точно, е недоразвитата пъпка на цвета, едра колкото зрънце грозде (с вретеновидна форма). Тя е леко удължена от страната на дръжката и сплескана. Най-добрите пъпки, набрани от храста са не по-големи от 1 см, по дребни има най-често в Южна Франция (техният вкус е като лимон). За да цъфти растението му трябват няколко години. От един храст може да се добият 3 кг. пъпки за целия му живот.
Бране
Брането е трудно, заради бодлите. Бере се през края на пролетта, преди да дойде лятото, защото тогава храстът цъфти и предоставя сока си на много насекоми, а плодовете на птици. След това се суши на слънчева светлина. Преди ядене с каперсито се прави още един процес:престоява в смес от зехтин и сол(това може да бъде и оцет, вино или саламура), докато не се оцвети в тъмнозелено (това зависи от сорта, има видове ,които когато са готови за консумация са просто по-светли)
Вкус
Вкусът на каперсито е сочен, но най-често е пикантен, кисел, наподобяващ маслина или сладък. Каперсито от гръцкият остров Санторини е най-специален, защото вкусът напомня на диня. Това става поради, голямото съдържание в почвата на вулканична пепел. Пъпките миришат на синап.
Каперсито е често срещано и в кулинарията-прави се на туршия, прибавя се за овкусление към много меса, заливки, топли и студени ястия, риба, правят се сосове, пъпката се използва и за подлютяване или подслаждане на ястия, добре попълват различни салати, зеленчуци като домати, патладжани и др.
Име
Името на каперсито идва от гръцки. Бодлив каперсник расте и на гръцкия остров Кипър, на гръцки Кипрос. Затова, понеже древните гърци нямали име за храста, решили да го кръстят на острова. Кръстили го „Каперс".
Условия
Храстът е много устойчив. Справя се с жега, морският бриз, могат да растат на неплодородна почва и голи скали, може да расте на пясък. Не се изискват много грижи, тъй като каперсито е декоративен храст, само му трябва много светлина.
Състав на каперси за 100 грама
23 ккал, 36 г белтъчини, 4.89 г въглехидрати, 0,86 г мазнини
Каперсито е полезно и пълно с полезни вещества, с голямо съдържание на витамин С, К (добър е за растежа и здравината на костите, растежа на клетките, както и кръвосъсирането), йод, натрий, протеини, мазнини, фибри, голямо съдържание на желязо.
Ползи от каперси
Каперсито е използвано в древни времена като лекарство. То помага при зъбобол, за бързо зарастване на раните, за щитовидната жлеза, успокоява нервни напрежения, укрепва сърцето и семената му се използват за масажи.
Вреди
Хора страдащи от чернодробни, жлъчни или бъбречни заболявания не е желателно да приемат пъпката.
Каперсите, мислени от много хора за плодове или зеленчуци, са всъщност пъпките на цвета на пълзящият бодлив храст- Бодлив Каперсник, от рода Capparis spinosa (или така наречените Кръстоцветни). Храста достига до 1,5-2,0 м височина и е от семейството на маслините. Клоните на храста, с дължина 1-2 м са бодливи и се увиват като лиани около стени, прътове и огради. Обикновено Каперсника е най-разпространен по Средиземноморието. В диворастящи условия храста се среща и в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия и в по-култивиран вариант в Северна и Южна Америка, Южна Франция (от Америка най-често са партидите по българските магазини). Семето на каперсито се намира в самата пъпка на цвета, то е дребно и наподобява зрънце на семе от мак. В едно каперси има около 50 семенца. Корените на храста стоят доста дълбоко в земята, сравнение с други храсти. Растението живее до 15 години. Хората знаят за каперсите още от преди хиляди години. Най-старите писмени сведения за каперси са от 2700г. преди новата ера, има и рецепти с каперси и в най-старата кулинарска книга.
Пъпки |
Разцъфнал цвят на храста Бодлив каперсник |
Брането е трудно, заради бодлите. Бере се през края на пролетта, преди да дойде лятото, защото тогава храстът цъфти и предоставя сока си на много насекоми, а плодовете на птици. След това се суши на слънчева светлина. Преди ядене с каперсито се прави още един процес:престоява в смес от зехтин и сол(това може да бъде и оцет, вино или саламура), докато не се оцвети в тъмнозелено (това зависи от сорта, има видове ,които когато са готови за консумация са просто по-светли)
Вкус
Вкусът на каперсито е сочен, но най-често е пикантен, кисел, наподобяващ маслина или сладък. Каперсито от гръцкият остров Санторини е най-специален, защото вкусът напомня на диня. Това става поради, голямото съдържание в почвата на вулканична пепел. Пъпките миришат на синап.
Непреработено каперси |
Име
Името на каперсито идва от гръцки. Бодлив каперсник расте и на гръцкия остров Кипър, на гръцки Кипрос. Затова, понеже древните гърци нямали име за храста, решили да го кръстят на острова. Кръстили го „Каперс".
Условия
Храстът е много устойчив. Справя се с жега, морският бриз, могат да растат на неплодородна почва и голи скали, може да расте на пясък. Не се изискват много грижи, тъй като каперсито е декоративен храст, само му трябва много светлина.
Състав на каперси за 100 грама
23 ккал, 36 г белтъчини, 4.89 г въглехидрати, 0,86 г мазнини
Каперсито е полезно и пълно с полезни вещества, с голямо съдържание на витамин С, К (добър е за растежа и здравината на костите, растежа на клетките, както и кръвосъсирането), йод, натрий, протеини, мазнини, фибри, голямо съдържание на желязо.
Ползи от каперси
Каперсито е използвано в древни времена като лекарство. То помага при зъбобол, за бързо зарастване на раните, за щитовидната жлеза, успокоява нервни напрежения, укрепва сърцето и семената му се използват за масажи.
Вреди
Хора страдащи от чернодробни, жлъчни или бъбречни заболявания не е желателно да приемат пъпката.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...