Пропускане към основното съдържание

Бенинкаса-восъчната тиква

Описание
Бенинкаса е тропическо растение от семейство Тиквови, отдел Покритосеменни. Растението е тревисто, едногодишно и лианообразно, видът му е като растението на краставица. Достига от 1-6 м дължина. Стъблото е покрито с власинки и не е много тънко, нито много дебело. Листата са ръбати и заострени по ъглите. Растението цъфти през края на пролетта-лятото. Цветовете са едри и жълти.
Имена
Бенинкаса има и друго име: Зимна или Восъчна тиква.
Плодове
Развиват се големи плодове, с големина на пъпеш или тиква( от там идват някои от имената). Те са овални, продълговати, гладки (Гладки са младите плодове, а с времето стават леко грапави).Власинките се отстраняват с леко докосване). Семето на восъчната тиква е плоско, сиво и трайно 10 години. Плодът прилича на краставица, но е малко по-сух, в смисъл, че краставицата е по-водниста от Бенинкаса. На дължина са около 20-40 см, широчина-10-15 см. Теглото обикновено е от 20кг, нагоре (В Азия,тостигат тегло до 50 кг). Годноста на един млад (плода е млад, докато не се появи восък по него) плод е 3 години. По-старите плодове побеляват и се покриват с восъчно покритие. Хората от векове наред познават плода и си правят свещи, чинии, купи и други изделия от кората му. Годноста на старите плодове е 12 месеца.
Бране
Бенинкаса се берат  когато вече са узрели-през лятото, есента или рядко зимата.
Родина
Родината на Бенинкаса е тропическите и субтропическите части на Югоизточна Азия, където се отглежда и днес. Днешни дни Бенинкаса се отглежда в Индонезия, Филипините, Индокитай, Талван, Китай, Япония, Средна Азия, на места и в Африка, Латинска Америка и в Европа, но само от люботитни градинари.
Условия
Зимната тиква се отглежда на плоска повърхност (на земята), или на конструкция, където растението ще се увива. Нужната температура е 20 градуса по целзии. На растението му трябва поне 2 метра растояние от други растения. Грижите общо взето са като за краставици.
Бенинкаса в куналинарията

Бенинкаса е срещана съставка в Югоизточнозиатската кухня, като се използват недоозрелите плодове на 2-3 седмици, за супи, салати, пържени, на скара, пълнени и по много други начини. Яде се сурова, печена, сварена и пържена. Вкусът при обработка (печене,варене и подобни) е като на тиквичка, но плода се втърдява, а суров- смеска между краставица и тиква.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява