Пропускане към основното съдържание

Радикио-италианската салата



Описание

Радикио е листен зеленчук, известен като Италианска цикория, от рода Cichorium intybus и от семейството на цикорията. Той е вид зеле, с бели и лилави листа, цветовете, които днес са нормални за зеленчука са добити през 1860г. от белгийския агрономист Франческо ван ден Боре. Агрономистът използвал специална избелваща техника. Родината на радикио е Италия, през 15 век е култивирано във Венето и Третино, Италия. Растението е познато и в САЩ, където го ядат сурово и на салати. Зелето се вади от земята рано, като преди това е поливано обилно, но не често, през началото на пролетта или есента (тогава зеленчука е най-благодатен), когато още не е узряло. Кисне се на тъмно, за да забави производството на хлорофила и да не загуби зелената си свежест,в чиста вода (тоест без сол, оцет и др. подобни), докато не узрее. Вкусът на радикио е горчив, трапчив и приятен. 


Зеленчука  се яде на салата, на грил (тогава намаля горчивината на радикиото), със зехтин, с паста, като част от тапенде, с ориз или ризото, в някой части се прави с него и щрудел. Корените, както на цикорията се правят на безкофеиново кафе, което не се препоръчва за хора с ниско кръвно. Лилавото зеле е и полезен зеленчук, то съдържа витамини В и К; антиоксидантни свойства; минерали: цинк; калий; мед; манган; желязо; интибин, който действа обезпокояващо (дори на него се дължи горчивия вкус); лугеин, зеаксантин и 
др. Тези положителни съставки създават различни ползи: помага за отслабване, намалява риска от рак на белите дробове и болестта Алцхаймер, помага при безсъзнание, укрепва костите, предпазва очите от вредните UV, като ги филтрира, понижава вредния холестерол в кръвта и триглицеридите.
Хранителни стойности-100 грама
23 ккал
0,25 г мазнини
1,4 г белтъчини
4,5 г въглехидрати
0,9 г фибри
Растението е познавано още от далечни времена от времето на римляните, зеленчука бил споменат в някой от първите енциклопедии.







Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...