Пропускане към основното съдържание

Арменска краставица


Описание

 Aрменска краставица е зеленчук от семейство тиквови (Cucurbitaceae) и род Cucumis. Други наименования на тази разновидност на пъпеша, са Сребрист пъпеш (Cucumis melo flexuosus), Melon Flehuozus, Bogatyr бяло, Зелен пъпеш, тара, змия, пъпешова змия, Пъпеш серпентина и трапра. Името пъпеш идва от това, че когато узрее, зеленчука, получава вкус и мирис на пъпеш. Ратението й е лианообразно, достига до височина 3 метра и се отглежда в Близкия изток, Япония, Узбекистан, Италия, Китай и Армения. То обича топлината, но не понася влажния въздух, отглежда се на топло място (от 25 °C, за да може растението да покълне), с изкопана и богата почва, на хранителни вещества. Полива се обилно. Растението е снабдено с постоянно плододаване, на година дава до от 5-10 кг зеленчук общо и силен имунитет срещу болести като брашнеста мана и др. То приема гладко и температурните промени. Листата са големи, тъмни и плътни, с гладки очертания. Цветовете са жълти и двуцветни.
Плода на растението е арменската краставица. Тя е продълговата, извита, сочна, хрупкава, с бял или светлозелен цвят и сребриста окраска. Има и черти по цялата дължина. Във вътрешността на зеленчука няма и практически въздушни кухини. На вкус е горчива, но има и други със сладък вкус. Теглото на зеленчука е около 1.5 кг, а дължината обикновено е 45-50 см. Повечето рекорди за най-дълга краставица са поставени с арменската, с дължина 119.38 с м. За да се получи по-дълга или по-гладка, краставицата, се използват мрежи. Семената са малки, светли, формата им наподобява елипса. Годността им е 5 години. Плодовете се появяват след 70 дни от засаждането на растението. Най-ароматните са тези с размери 10-15 см. В кулинарията, краставицата се използва на салати; туршии; сосове; съставка за суши и сандвичи; на грил (арменска, не си променя вкуса при топлинна обработка); в сурово състояние-с кора или без, със сол, или не; консервирана; дори в Близкия изток- маринована. Зеленчука си върви с домати, червена и бяла риба, чили, миди, риган, мента, пиле, кимион, свинско и сурови сирена.

Ползите на зеленчука са не малко:
Голямо съдържание на витамини от група В и С, фибри, малко калории-16, полифеноли (лигнани), антиоксиданти, флавоноиди, камферол, апигенин, лутеолин, вода, калий и специалното химическо съединение-флавоноиден фиктитин.
  • Борба срещу чуство на безпокойство и преодполяване на реакции от стреса (благодарение на витамини В).
  • Намалява риска от сърдечно съдови, както и хронични, заболявания (с помощта на кемпферолът).
  • Елементи за здравословно храносмиляне (фибри и вода).
  • Противоракови действия против гърдата, яйчниците и др.(заради полифенолите).
  • Намаляне на систолното налягане (от калият).
  • Помага за интелигентността и добрата памет или по-общо действа полезно на мозъкът (съединението-флавоноиден фиктитин).
  • Помага за отслабване (помагащи- фибрите и малкото калории).
  • Действа и при други проблеми като: захарен диабет; колики; хипертензивни кризи; атеросклероза и др. Използва се и като лаксатив, холеретична, диуретично и антисклеротичен агени.
Състава на краставицата се състои от 14% захари, 15% сухи вещества, 7,5% нишесте и 63,5%-други.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява