Крушата Наши или Неши е плод, хибрид между ябълка и круша. Тя е един от многото сортове круши познати по света. Само в нашата страна България има познати 200 сорта. Родината на тази азиатска и чудата круша е Япония и Китай. После се е разпространила и по много други места по света. Днес се отглежда по почти цяла Азия, като главно в Корея, Китай и Япония. Опитомена е още от преди 3000 години в Китай. Среща се и по другите страни. Съществуват около 10 известни сорта круша Неши. Те се отглеждат в Австралия, САЩ, Чили, Франция, Кипър и Нова Зенландия. Има я и в България в по-големите хранителни магазини и при избор трябва да се избират свежите плодове и тези, които нямат следи от загниване. Цената е малко по-завишена от обикновената круша. Тя е около 3 лева на килограм. Крушата Наши представлява кръгъл плод, подобен и с форма и размер на ябълка. На вкус наподобява круша. Вътрешността на крушата е сочна и свежа и хрупкава. На цвят е бяла или жълтеникава. Обелката е от жълта до оранжева и гладка. Заради това, че вътрешността на плода е оформена като зърна, тя се нарича пясъчна круша или ябълкова круша, защото прилича на ябълка. Представя се и като водна круша или японска круша. Тя е по-твърда от обикновената круша и поради тази причина крушата понася по-добре транспорта и съхранението.
Плодовете както обикновената круша зреят в края на лятото или началото на есента. Плодовете имат и едно предимство, което е това че ако държите круши Наши на хладно и тъмно място, те ще имат по-дълъг срок на годност- месеци по-късно. В Азия, Наши се използва широко в китайската кухня. Яде се сурова, в плодови салати или за приятна закуска или диета. В 100 грама плод има 42 калории. Най-добре е крушата да не се бели, защото в кората има най-голямо съдържание на витамин С от целия плод. Слага се често в различни салати, правят се сокове, нектари, вино, ракия и други напитки и е добра сушена. Само, че тази азиатска круша не е подходяща за всякакав вид преработка- например печене. Наши е полезна и богата на важни минерали (калий, желязо, цинк, калций, танин и фосфор) и витамини (витамин С, В1, В2, В3, В5 и В6). Богата е на въглехидрати. 100 г наши съдържат 15.46 г въглехидрати, 9.8 г захар, 0.8 г протеини, 3.1 г фибри. Сокът от крушите е лек за камъни в бъбреците или е добро антистресово и антипиретично лекарство. Тя засилва перисталтиката на червата и е полезна за доброто храносмиляне. Помага при диария, заради съдържанието си на тианин.
Плодовете както обикновената круша зреят в края на лятото или началото на есента. Плодовете имат и едно предимство, което е това че ако държите круши Наши на хладно и тъмно място, те ще имат по-дълъг срок на годност- месеци по-късно. В Азия, Наши се използва широко в китайската кухня. Яде се сурова, в плодови салати или за приятна закуска или диета. В 100 грама плод има 42 калории. Най-добре е крушата да не се бели, защото в кората има най-голямо съдържание на витамин С от целия плод. Слага се често в различни салати, правят се сокове, нектари, вино, ракия и други напитки и е добра сушена. Само, че тази азиатска круша не е подходяща за всякакав вид преработка- например печене. Наши е полезна и богата на важни минерали (калий, желязо, цинк, калций, танин и фосфор) и витамини (витамин С, В1, В2, В3, В5 и В6). Богата е на въглехидрати. 100 г наши съдържат 15.46 г въглехидрати, 9.8 г захар, 0.8 г протеини, 3.1 г фибри. Сокът от крушите е лек за камъни в бъбреците или е добро антистресово и антипиретично лекарство. Тя засилва перисталтиката на червата и е полезна за доброто храносмиляне. Помага при диария, заради съдържанието си на тианин.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...