Пропускане към основното съдържание

Райска ябълка - полезна, но в малки количества


Описание











 Райската ябълка е плод, от семейство Абаносови (Ebenaceae). Научното (ботаническото) й наименование е Diospyros kaki. То идва от гръцки - ,,diospyros”, означаващо ,,божествен пламък (огън)”. Други наменования на растението са ,,божествен плод”, ,, медовина”. Райската ябълка расте предимно на топли места, в субтропичен климатичен пояс, но някои сортове може да издържат и ниски температури без проблем, като -20 градуса по Целзий. В България се отглежда на юг, изток, югоизток, в градове като Сандански, Карлово, Сопот, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Петрич, Хасково, Ивайловград и някои села, както и по Черноморието.   Дървото е високо – 8-10 метра, цъфти през късната пролет – май и ражда плодове на 3,4 годишна възраст. Те зреят през късното лято, есента. Плодовете са оранжеви, червеникави, а има и редки сортове, които са други цветове. Те са закръглени, но и леко сплескани отдолу и отгоре, овални или леко конусовидни. Отгоре на плода остава при узряване четириделната чашка от листа. Семената на плода се намират вътре в него.

 Родина и история 

 Родината на райската ябълка е Китай и Япония. През 18 век е пренесена в страните около Средиземно море и в Америка, където е култивирана и започнали да я отглеждат.
През около 1935 и 1940 година, плодът е пренесен в нашата страна България. Има празник на райската ябълка през средата на всеки ноември. В село Хрищени край Стара Загора има събор в центъра му, по повод празника.

 Състав 

 Райската ябълка е с богат състав. Съдържа микроелементи като калий (100 милиграма на 100 грама плод), желязо, калций, магнезий, фосфор, мед, йод, манган. Витамини като С, РР, F, В1, В2, Е, провитамин А (бета каротин). Съдъжа и 13-18% глюкоза, пектинови вещества, органични киселини, захар 17- 18%. Обелката е богата на танин.

 Свойства 

 От обвивката на райската ябълка се прави отвара, за лечение на кашлица и настинка, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет. Плодът се използва и
за лечение на анемия, малокървие, диабет, раздразнени венци, сърдечно съдови заболявания, стомашно- чревни нарушения, заболявания на щитовидната жлеза (поради солидното съдържание на йод). Прах от стрити сушени листа се използва при кръвоизливи. Компрес от плода (месестата му част) се полага върху рани и подпомага заздравяването им. Сок от райска ябълка е средство против храчки. Диетолози твърдят, че растението засилна имунната и нервната система. В миналото този плод е бил използван за лечение на скорбут, поради количествата витамин С.

 Консумция 

 Райската ябълка не е подходяща за всеки. Плодът има диуретичен ефект, което е вредно за хората, които имат камъни в бъбреците. А също е опасен и за пациенти със заболявания на панкреаса. Райската ябълка е богата на захари, които не са добри за диабетиците. Поради високото си съдържание на танин в обелката, плодът не бива да се яде в големи количества, защото образува в стомахът се събират на съсиреци от влакната, състоящи се от протеини и фибри, и ако се натрупат много може да поличите чревна обструкция. На ден не повече от две – три райски ябълки са препоръчани от специалистите.
 Най – подходяща за консумация за плода е всуров вид, защото така се запазват най – добре полезните й вещества. При избор на райски ябълки, те трябва да са с блестяща и гладка кожа, без петна, защото те показват, че плодът е започнал да загнива. Трябва да е добре узряла, но не и твърде мека. За консумация може да се обели и да се изгребе с лъжичка, но може и по други начини. Райската ябълка не е много трайна, но може да се съхранява в хладилника за по- повече време.
 Растението се приготвя на сиропи, мармалади, сладка и други.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява