Пропускане към основното съдържание

Интересни и смайващи факти за ядките втора част




Ако сте любители на ядките, а и да не сте. Погледнете и тази класация за още и различни ядки и се удивете. Някои факти може да ги знаете, а други не.

Макадамия

Макадамията
никога не се брули или бере от дървото, а се събират падналите от дървото ядки, от земята.
Тази ядка притежава най- силната и здрава черупка от всички ядки. чупенето й е трудно. Нужно е налягане от над 20 бара.
Макадамията е токсична за кучета.

Ядливи кестени


Кестените са единствените ядки, които съдържат витамин С. Съдържанието му е около 20%.
Кестените могат да се смелят на брашно.
Тези дървета са растели навсякъде из селските улици на Нова Англия.
Кестените от Америка са доста по- сладки от европейските. Затова американските готвачи ги използват често в закуски, десерти. Правят и пържено кестеново пюре, по традиция поднесено със стриди.

Шамфъстък


В Китай наричат шамфъстъка „щастливият орех“ или „щастливата ядка“. В Иран е известен като „усмихнатата ядка“.
Ядката всъщност е семе на растение, наподобяващо гроздето.
Шамфъстък дърво
Шамфъстъкът е едно от най- здравословните масла за готвене. То е с ниско съдържание на калории.
Ядката е доста полезна за здравето: засилва имунната система, намалява развитието на диабет, намалява холестерола.
Той помага за доставката на кислород в клетките.
Кожата Ви става по красива, когато ядете често шамфъстък, защото от него получавате витамин Е.


Фъстъци

Истината е, че фъстъците дори не са и ядки. Те са растение от семейството на боба.
Ацтеките са правили фъстъчено масло в продължение на стотици години.
Жителите на Америка харчат близо 800 милиона долара за фъстъчено масло на година. Този факт прави фъстъкът най- любимата ядка на Америка. Даже съществуват и няколко града кръстени на фъстъците. Пример: Peanut, California
Английският израз  „Working for peanuts”, на български „работа за фъстъци“, означава работа за малко пари.
Растение фъстък
Американските президенти Томас Джеферсън и Джими Картър са обичали много фъстъците. Джеферсън имал ферма за фъстъци, а Картър продавал фъстъците на баща си още от 5 годишна възраст. 
Астронавтът на име Алън Шепърд си носи фъстъци в Кососа, когато лети до Луната.
черупките от ядката могат да бъдат трансформирани в компост или тоалетна за домашни любимци.

Кашу


Черупката и обвивката на кашуто трябва бързо да се премахват, защото те са отровни и токсични и ако пуснат масло могат да повредят кожата на човек. Не р хубаво да се пипат и сурови ядки кашу. Това е така, защото растението, на което расте кашуто е от семейството на отровния бръшлян и сумакът. Затова винаги продават кашуто преработено, примерно печено.
Кашуто не е ядка, а ядкоподобно семе.
Кашу - ябълка

Всъщност кашуто расте на дъното на ябълката кашу.
Маслото, което е извлечено от самите ядки е богато на протеини, необходими за енергия.
Ядката се използва и в производството на козметика. Има антибактериални, тонизиращи и подхранващи свойства. Омекотява кожата и подмладява стареещата кожа.


Вижте и:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява