Ако сте любители на ядките, а и да не сте. Погледнете и тази класация за още и различни ядки и се удивете. Някои факти може да ги знаете, а други не.
Макадамия
Макадамията никога не се брули или бере от дървото, а се събират падналите от дървото ядки, от земята.
Тази ядка притежава най- силната и здрава черупка от всички ядки. чупенето й е трудно. Нужно е налягане от над 20 бара.
Макадамията е токсична за кучета.
Ядливи кестени
Кестените са единствените ядки, които съдържат витамин С. Съдържанието му е около 20%.
Кестените могат да се смелят на брашно.
Тези дървета са растели навсякъде из селските улици на Нова Англия.
Кестените от Америка са доста по- сладки от европейските. Затова американските готвачи ги използват често в закуски, десерти. Правят и пържено кестеново пюре, по традиция поднесено със стриди.
Шамфъстък
В Китай наричат шамфъстъка „щастливият орех“ или „щастливата ядка“. В Иран е известен като „усмихнатата ядка“.
Шамфъстъкът е едно от най- здравословните масла за готвене. То е с ниско съдържание на калории.
Ядката е доста полезна за здравето: засилва имунната система, намалява развитието на диабет, намалява холестерола.
Той помага за доставката на кислород в клетките.
Кожата Ви става по красива, когато ядете често шамфъстък, защото от него получавате витамин Е.
Фъстъци
Истината е, че фъстъците дори не са и ядки. Те са растение от семейството на боба.
Ацтеките са правили фъстъчено масло в продължение на стотици години.
Жителите на Америка харчат близо 800 милиона долара за фъстъчено масло на година. Този факт прави фъстъкът най- любимата ядка на Америка. Даже съществуват и няколко града кръстени на фъстъците. Пример: Peanut, California
Английският израз „Working for peanuts”, на български „работа за фъстъци“, означава работа за малко пари.
Растение фъстък |
Американските президенти Томас Джеферсън и Джими Картър са обичали много фъстъците. Джеферсън имал ферма за фъстъци, а Картър продавал фъстъците на баща си още от 5 годишна възраст.
Астронавтът на име Алън Шепърд си носи фъстъци в Кососа, когато лети до Луната.
черупките от ядката могат да бъдат трансформирани в компост или тоалетна за домашни любимци.
Кашу
Черупката и обвивката на кашуто трябва бързо да се премахват, защото те са отровни и токсични и ако пуснат масло могат да повредят кожата на човек. Не р хубаво да се пипат и сурови ядки кашу. Това е така, защото растението, на което расте кашуто е от семейството на отровния бръшлян и сумакът. Затова винаги продават кашуто преработено, примерно печено.
Кашуто не е ядка, а ядкоподобно семе.
Кашу - ябълка |
Всъщност кашуто расте на дъното на ябълката кашу.
Маслото, което е извлечено от самите ядки е богато на протеини, необходими за енергия.
Ядката се използва и в производството на козметика. Има антибактериални, тонизиращи и подхранващи свойства. Омекотява кожата и подмладява стареещата кожа.
Вижте и:
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...