Пропускане към основното съдържание

Интересни и смайващи факти за ядките първа част



Ако сте любители на ядките, а и да не сте погледнете тази класация за интересни и смайващи факти за ядките. Някои може и да ги знаете, а други не.


Орехите

  1. Прачовеците са яли орехи още от 10 000 година преди новата ера. Затова орехите се смятаат за най - старата позната храна, която е добивана от дърво.
  2. Известно е, че орехите са полезни за подобряване на мозъчната активност и функции.
  3. Маслото от орех стимулира растежа на косата, а също и премахва пърхот.
  4. Американската сърдечна асоцияция, пепоръчва да се консумират често орехи, за да предпазите сърцето си.
  5. Орехите убиват раковите клетки в дебелото черво.
  6. През Средновековието орехите били използвани като лек за главоболие. Може би, заради формата им, наподобяваща на мозък.

Бадем

  1. Бадемите имат дълъг срок  на годност след като бъдат набрани. Ако се замразят могат да
    издържат до 2 годни за консумация. Това се дължи на високото съдържание на витамин Е в бадемите.
  2. Трябва да благодарим на пчелите, ако обичаме бадеми, защото бадемите не могат да пораснат и узреят сами. Нуждаят се от пчелите, за да ги опрашат.

Лешник

  1. Името на ядката на английски hazelnut идва от англосаксонската дума  „heasel“, която означава „боне“, вид шапка, която много прилича на формата на лешник.
  2. Лешникът е култивиран за първи път преди 5 000 години от китайците.
  3. 75% от производството на лешници в света се дължи на Турция. Това е равно на цели 625 000 тона лешници.
  4. Древните гърци вярвали, че лешникът може да лекува различни състояния на кашлица, даже и косопад.
  5. Лешниковото дърво цъфти и се опрашва по средата на зимата.
  6. Вкусната ядка подобрява храносмилателната система.
  7. Лешникът е използвана съставка в козметиката, а също и в продуктите за лична хигиена най - вече за кожата.
  8. Някои хора обичат и предпочитат винаги да разполагат със сметана с вкус на лешник за своето кафе.
  9. Ядките се използват и намират приложение в много шоколадови изделия.
  10.  На 1 юни американците честват Деня на националната лешникова торта.

Бразилски ядки (бразилски орех)

  1. Бразлиският орех е доста специална ядка.
    Нуждае се от специфичен вид пчели, за да опрашват дървото. А освен това са нужни от 10 до 30 години на едно дърво, за да достигне зрялост и да започне да цъфти. 
  2. Повечето бразлиски ядки идват от Северна Боливия.

Други

  1. Пеканът е приет от щатът Тексас за национално дърво през 1919 година. Всъщност Джеймс Хогг – управителят на Тексас е пожелал да е засади едно такова дърво до своя гроб.
    Пекан
  2. Черупката от черен орех се използва за производство за мастило, използвано от някои известни художници, например Леонардо да Винчи и Рембранд.
  3. Кулинарите произвжават богато и сладко, а също и ароматно масло от различни ядки.
  4. Според изследване от 2001 година ядките са шестата най - популярна храна за пред телевизора. Нарежда се след сладоледа, но не и пред хляба или препечената филийка.
  5. Ядките са част от храната на праисторическите хора.
    Черен орех
  6. Думата “nuts”  или „ядки“ е допринесла за очарованието на английския език, понякога се използва в смисъл „откачалки“.
  7. Подправката наречена Nutmeg (nut-> откачен), наистина притежава психоактивни ефекти и може да накара човек да халюцинира.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...