Oписание
Кашу(Anacardium occidentale; syn. Anacardium curatellifolium A. St.-Hil) е дърво от семейство Смрадликови (Аnacardiaceae), род Аnacardiaceae, oтдел Покритосеменни(Magnoliopsia). Ние го познаваме като ядка.
Имена
Кашуто има много имена: името на ядката идва от „акажу" езика на южноамериканските индианци и означава „жълт плод"; кашуто е наричано още индийски орех, индийски фъстък и индийско кашу.
История и родина
Дървото идва от Бразилия, като пренесено от португалски изследователи през 16 век и в други държави. Днес то се отглежда и расте в Индия, Бразилия, Нигерия, Мозамбик, Кения и Танзания. Главно Азия и Африка. Историята гласи, че бразилските маймуни са научили хората да добиват кашу.
Дървото кашу
Дървото е ниско, 10/12 м. Има късо често неоформено, понякога криво, стъбло, Клоните са широки и се развиват главно настрани. Кашу дърво е вечнозелено с зелени, светли, заоблени, спираловидни листа. Дървото ражда плодове в период на 45 години, като обикновено дава до 300 плода в годината. Дървото е от същото семейство на мангото и шамфъстъка /повече прилича на това на манго на вид/.
Кашу-ябълката
Плодът на дървото кашу прилича на круша, овален е, на дължина е около 5-11см, с червен или жълт цвят при узряване. Нарича се кашу-ябълка. Плодът се яде и има сладък вкус. Вътрешността е сочна и светла, а обелката-тънка и лесно ранима/затова се транспортира трудно/. Миризмата му също е сладникава и силна.
|
Кашу-ябълка |
Ядката кашу
Истинският плод на дървото кашу е горната част на кашу-ябълката. Формата му е като на бъбрек. Той израства на дървото, а от неговата дръжка се появява и ябълката. В плода има едно семе(костилка), понякога и повече-това е ботаническият термин, но хората наричат вътрешността на плода-ядка кашу. Тя става известна едва след 4 века от разпространението им (20 век).
Обработката на кашуто за консумация е дълга и сложна, защото то е обвито в две черупки. Първо плодът се пече в шушулката, за да се счупи. Следва ядката, обвита в ципа(силно токсична, вредна за кожата, докарва мехури и е защита от вредители), която трябва да се отстрани на ръка. Заради големия процес на обработка, ядката кашу е с повишена цена и не се продава с черупката. В миналото кашуто е смятано за „лакомство на богатите", заради големия процес на обработка.
Състав
Ядката съдържа на витамини:
А,С,D,E,K,
тиамин,
рибофлавин,
ниацин, пантогенова киселина,
пиридоксин,
фолиева киселина,
кобаламин,ликопен. Минерали: калций(Ca),
желязо(Fe)-важно за хемоглобина,влизащ в състава на червените кръвни телца,богато количество магнезий(Mg),който засилва костите и помага на активността на ензимите, и фосфор(P),калий(K),натрий(Na),цинк(Zn),мед(Cu) медта играе важна роля в много физиолигични процеси, елиминирането на свободните радикали, изграждането на костната и ставна тъкан и производството на меланин, манган(Mn),селен(Се). Кашу съдържа и различни аминокиселини. Има нисък гликемичен индекс(22+/-5), както и нисък коефициент на гликемично зареждане(2,86/50грама). Това прави ядката добра и подходяща за диета на хора с наднормено тегло и диабет. В сто грама кашу има 18 г протеини, 292 мг магнезий, 660 мг калий, 593 мг фосфор, 20 мг селен, 2.2. мг желязо, 12 мг натрий, 5.8 мг цинк.
Продукти и храни с кашу
Кашу-ябълките са деликатес за Африка, Бразилия, Индия. Ядат се сурови, местните го правят и на сок. Причината да не намерим кашу-ябълки по магазините ни е деликатната й обелка. От кашу се прави и крем, който е с много лесна рецепта за приготвяне, но също и вкусен. Върви си със сандвичи, вместо майонеза, смесен с малко чесън на прах и пресни пиперки, се приготвя вкусен веган сос. За да се подслади, към крема може да добавите ванилия, канела или пудра захар, в комбинация на шоколад. От кашу се извлича и масло, използвано в медицината,фармацията и козметиката. А може и в кулинарията за меса,риби и други месни ястия. Ядките се ядат най-вече печени, солени или сурови, често се предлагат за мезе на високоалкохолни пития. Те са вкусна междинна закуска. Прибавят се в салати и зеленчукови пюрета. Брашното от тях е деликатес за приготвяме на различни тестени изделия-питки, каши. Ядката се използва в сладкарството на сладкиши, мъфини и торти. Има го в рецепти за мусове, сладоледи, ядкови млека, кремове и сирена. От дървесината от дървото на кашу се изработват различни мебели.
Съхранение
Кашу ядката се продава и съхранява в непрозрачни опаковки. Те гарантират,че ядката е защитена от навлизане на светлина и няма да гранася. Ако е положена на пряка светлина или топлинна обработка, качествата не се запазват, защото кашуто съдържа мазнини, които бързо се развалят. След разопаковане на опаковката, трябва да се държи на сухо и хладно място като хладилника.
Ползи от кашу
Кашуто съдържа мононаситени мазнини, които са полезни за сърцето. Кашуто има не само намалено съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки. В 75% от ядката са ненаситени мастни киселини. Съдържат се и от вид киселина, здравословна за сърцето, която е има и в зехтина.
Вреди
Освен за хора с алергии към кашу, то е вредно и за такива с проблеми с бъбреците или жлъчката.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...