Пропускане към основното съдържание

Интересни и смайващи факти за зеленчуците

Вижте тези интересни и смайващи факти зазеленчуците и сипроменето мнението за тях., те крият тайни, някои неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.

Домат

  1. Доматът е плод според ботаниката, но в кулинарията е зеленчук. Неясността за него е възникнала през 1890-та година вследствие на решение от Върховния съд за САЩ, които го обявява за зеленчук, поради данъчни мотиви.
  2. В миналото хората са мислели доматите за отровни, заради яркия си червен цвят.
  3. Отглеждат се на света окло 5 000 различни вида (сорта) домати.
  4. В САЩ вторият най-консумиран зеленчук са доматите
  5. Доматите съдържат ликопен (каротеноид), а когато консумираш храни богати на каротеноиди, се предпазваш от развитие на рак.
  6. Доматът е от едно и също семейство с чушките, картофите, патладжаните и петунията- Картофови (Solanaceae).
  7. Французите наричат домата ,,ябълката на любовта".
  8. Доматите са много добър източник на витамини А и В.
  9. Флорида са на първо място по производство на свежи и пресни домати.
  10. Учени от университета Корнел са идентифицирани две вещества в състава на доматите, които могат да се борят с рака: P-courmaric и хлорогенни киселини.
  11. Доматът е многофункционален зеленчук за готвене- пече се, вари се , задушава се, пържи се, маринова се, пълни се, приготвят се от него различни и много сосове.

Картоф

  1. Първите картофи са се появили през 1586 година, 16 век, в Европа като после се пренасят и в Северна Америка, през 1719 година, 18 век.
  2. В САЩ първият най-консумиран зеленчук са картофите.
  3. Предимно повече от полезните вещества в картофа се намират точно под кожата му.
  4. Белите всеизвестни картофи са били култивирани за първи път от местни индианци в Андите, Южна Америка.
  5. Ако хапнете печени картофи с кората им ще си набавите 4 грама фибри.
  6. Сладките картофи произлизат от Америка.
  7. Зелените картофи са изключително опасни, защото съдържат веществото солин, което е отровно за нас. Яденето на зелени картофи може да породи заболявания или дори смърт. Не бива да се ядат сурови картофи.
  8. Картофите са първата храна излетяла в космоса, през 1996 година няколко картофени растения излетели в космоса.

Лук, чесън, репички

  1. Името на град Чикаго, в САЩ, произлиза от испанската дума ,,Chicagaoua", която означава див чесън
  2. Преди да режете лук, сложете в усата си дъвка или парче хляб, за да не ви сълзят очите.
    Див чесън
    А още по ефективен начин за предотвратяване на лютене на очите е да напръскате лука с лимонов сок, но тогава вкусът се променя. 
  3. Чесънът, лукът и репичките са били използвани, като средства за заплата на работниците, които конструират пирамидите на Древен Египет.
  4. Лукът е кръстен на латинска дума, която означава голяма перла.

Зеле, броколи

  1. В миналото броколите билсмятани от хората за екзотични градински растения.
  2. Избягвайте употребата на алуминиеви прибори, когато преработвате (готвите) зеле, защото се получава химична реакция, която променя: обезцветява и променя вкуса на зеленчука.
  3. В Калифорния се произвеждат почти всички броколи, продаващи се в Съединените
    Брюкселско зеле
    Американски Щати (САЩ).
  4. Според изчисления и запитвания, брюкселското зеле е най-мразеният зеленчук на света.

Тиква, краставица, диня

  1. При грешка написана с химикал, вместо коректор мож да се използва обелка от краставица, за да истрие мастилото от хартията.
  2. Тиквата е започната да се култивира през 17 век, заедно с появата на приказката за Пепеляшка.
  3. Динята се води зеленчук, от семейството на тиквата и краставиците- Cucurbitaceae Тиквови.

Други

    1. Царевицата представлява растение, което е представител на семейство Житни.
    2. Гъбите имат своя собствена имунна система.
    3. Ако прекалявате с морковите, при прекомерната консумация, може кожата ви да се оцвети в оранжево.
    4. В Италия патладжаните имат наименованието ,,Луди ябълки", заради народни поверия, гласящи, че при голямата консумация на този зеленчук, може да доведе до лудост.
    5. Бамята не е зеленчук, а плод. Клалифицирана е като плод, заради семената й.
    6. Други зеленчуци, богати на каротиноиди, са спанак, сладки картофи, моркови  и зеле.
    7. Препоръчва се да се консумират на ден по пет порции общо плодове и зеленчуци.
    8. Зеленчуците, които са с тъмнозелен цвят, съдържат повече витамин С, от тези, които имат светлозелен цвят. 
      Бамя
    9. Хората, консумиращи повече маслини, са по-малко податливи  на хронични заболявания – сърдечни и ракови
    10. Когато премахнеш костилката на маслина, тя губи качествата си, такаче по-обре е да се консумират такива маслини, които имат костилки, а не често срещаните по магазините без костилки
    11. Боядисването на косата с цвекло е чудесен начин да добавите временен червеникав оттенък на кичурите си, без да се занимавате с никакви гадни химикали.

    Коментари

    Популярни публикации от този блог

    Физалис- доматът в обвивка

                                                             Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

    Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

    Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

    Мангостин-лечебният плод

    Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява