Вижте тези интересни и смайващи факти зазеленчуците и сипроменето мнението за тях., те крият тайни, някои неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.
Домат
- Доматът е плод според ботаниката, но в кулинарията е зеленчук. Неясността за него е възникнала през 1890-та година вследствие на решение от Върховния съд за САЩ, които го обявява за зеленчук, поради данъчни мотиви.
- В миналото хората са мислели доматите за отровни, заради яркия си червен цвят.
- Отглеждат се на света окло 5 000 различни вида (сорта) домати.
- В САЩ вторият най-консумиран зеленчук са доматите.
- Доматите съдържат ликопен (каротеноид), а когато консумираш храни богати на каротеноиди, се предпазваш от развитие на рак.
- Доматът е от едно и също семейство с чушките, картофите, патладжаните и петунията- Картофови (Solanaceae).
- Французите наричат домата ,,ябълката на любовта".
- Доматите са много добър източник на витамини А и В.
- Флорида са на първо място по производство на свежи и пресни домати.
- Учени от университета Корнел са идентифицирани две вещества в състава на доматите, които могат да се борят с рака: P-courmaric и хлорогенни киселини.
- Доматът е многофункционален зеленчук за готвене- пече се, вари се , задушава се, пържи се, маринова се, пълни се, приготвят се от него различни и много сосове.
Картоф
- Първите картофи са се появили през 1586 година, 16 век, в Европа като после се пренасят и в Северна Америка, през 1719 година, 18 век.
- В САЩ първият най-консумиран зеленчук са картофите.
- Предимно повече от полезните вещества в картофа се намират точно под кожата му.
- Белите всеизвестни картофи са били култивирани за първи път от местни индианци в Андите, Южна Америка.
- Ако хапнете печени картофи с кората им ще си набавите 4 грама фибри.
- Сладките картофи произлизат от Америка.
- Зелените картофи са изключително опасни, защото съдържат веществото солин, което е отровно за нас. Яденето на зелени картофи може да породи заболявания или дори смърт. Не бива да се ядат сурови картофи.
- Картофите са първата храна излетяла в космоса, през 1996 година няколко картофени растения излетели в космоса.
Лук, чесън, репички
- Името на град Чикаго, в САЩ, произлиза от испанската дума ,,Chicagaoua", която означава див чесън.
- Преди да режете лук, сложете в усата си дъвка или парче хляб, за да не ви сълзят очите.
Див чесън - Чесънът, лукът и репичките са били използвани, като средства за заплата на работниците, които конструират пирамидите на Древен Египет.
- Лукът е кръстен на латинска дума, която означава голяма перла.
Зеле, броколи
- В миналото броколите билсмятани от хората за екзотични градински растения.
- Избягвайте употребата на алуминиеви прибори, когато преработвате (готвите) зеле, защото се получава химична реакция, която променя: обезцветява и променя вкуса на зеленчука.
- В Калифорния се произвеждат почти всички броколи, продаващи се в Съединените
Брюкселско зеле - Според изчисления и запитвания, брюкселското зеле е най-мразеният зеленчук на света.
Тиква, краставица, диня
- При грешка написана с химикал, вместо коректор мож да се използва обелка от краставица, за да истрие мастилото от хартията.
- Тиквата е започната да се култивира през 17 век, заедно с появата на приказката за Пепеляшка.
- Динята се води зеленчук, от семейството на тиквата и краставиците- Cucurbitaceae Тиквови.
Други
- Царевицата представлява растение, което е представител на семейство Житни.
- Гъбите имат своя собствена имунна система.
- Ако прекалявате с морковите, при прекомерната консумация, може кожата ви да се оцвети в оранжево.
- В Италия патладжаните имат наименованието ,,Луди ябълки", заради народни поверия, гласящи, че при голямата консумация на този зеленчук, може да доведе до лудост.
- Бамята не е зеленчук, а плод. Клалифицирана е като плод, заради семената й.
- Други зеленчуци, богати на каротиноиди, са спанак, сладки картофи, моркови и зеле.
- Препоръчва се да се консумират на ден по пет порции общо плодове и зеленчуци.
- Зеленчуците, които са с тъмнозелен цвят, съдържат повече витамин С, от тези, които имат светлозелен цвят.
Бамя - Хората, консумиращи повече маслини, са по-малко податливи на хронични заболявания – сърдечни и ракови
- Когато премахнеш костилката на маслина, тя губи качествата си, такаче по-обре е да се консумират такива маслини, които имат костилки, а не често срещаните по магазините без костилки
- Боядисването на косата с цвекло е чудесен начин да добавите временен червеникав оттенък на кичурите си, без да се занимавате с никакви гадни химикали.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...