Пропускане към основното съдържание

Шоколадова лоза - Акеби


Описание

Шоколадова лоза е увиваща се лиана с тънко стъбло, което покафенява, когато е пораснало. Листата й са разделени на пет части -плътни, дебели и малки ,но дълги, с жълтеникави краища. Те нямат заосрени върхове, даже са заоблени. Цветовете са виолетови или синкави на цвят, месести с пет, шест тичинки, три венчелистчета под формата на малки качулки.

Условия за шоколадова лоза

Растението е топлолюбиво и в подходящи условия вечно зелено. Обича сенчести и влажни места, пониква на пясък или кал. Тя (шоколадовата лоза) може да оцелее дори в киселинна и алкална среда. Вирее на по-северни места. Може да издържи до -20 градуса. Лозата е агресивна с другите растения когато е приспособена към определеното място. Държи се с тях като плевел- отнема им водата и минералните соли в почвата, взима им светлината, увива се около тях и ги задушава. Затова, ако гледате у дома ви, шоколадова лоза, дръжте я далеч от другите растения дори, ако е в друга саксия.

Плодове

Клони и зеленчук Акеби
Плодовете на шоколадовата лоза е така нареченият Акеби
Зеленчук Акеби
Води се зеленчук, защото хората го използват така: пълнят го с ориз (като чушки); варят го; пекат го и така нататък... Има от бледо лилав (бебешко лилаво ) до тъмно син цвят. Акеби е дълъг от 5 до 10,15 см. Кората му е дебела и леко сладникава. Вътрешността е като на краставица, но с много малки и черни семчици. Семената на Акеби поникват обикновено за 3 месеца при температура от 15 градуса. Акебията (лозята) живее до 5 години.

Родина на Акеби

Родината му е Китай, Корея и Япония, по-общо казано Азия. После са пренесли едно ориентировъчно растение в САЩ–от Масачузетс до Джорджия, западно от Луизиана, Мисури и Мичиган и започнали и там да го отглеждат. Постепенно се появило и в цяла Азия.

Лоза на Акеби

Приложение в медицината

Плодовете на Акеби се използват в медицината за направата на медикаменти против ракови заболявания. Филизите на лозата (плодовете) се използват за салати и консерви. Листата му са прекрасен чай. Вътрешността на стеблата се използва в медицината за лечение на пикочния тракт. Коренът е антипиретик, като може да понижава температурата.

Интересни факти

Растението издържа на гъбични организми. Цветовете може да не се опрашат и тогава трябва да се опрашват ръчно. В Европа Шоколадовата лоза може да не роди плодове, поради климатът. Цветовете на Акеби имат аромат и вкус на ванилия, най -добре това се усеща през нощта.

Размножаване

Птиците разнасят семената на лозата , и така се размножава зеленчука.
Цвят на Акеби

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...