Пропускане към основното съдържание

Арарут-непознатата култура


По света има над 10 хиляди вида житни култури, но хората използват едва около 3-4 вида, една от тези 10 хиляди е арарутът. Родината му е тропичната част на Южна Америка, къето има цели поля с него за прехрана и фураж за животни. Ядливата му част са корените. Латиноамериканците си правели брашно от него като вадят от земята корените, мият ги, остъргват ги, накисват ги в гореща вода, мачкат, готовата каша се суши и пресява. Ние ги познаваме в кулинарията: на скъпото рядко нишесте (много прилича на царевичното нишесте, но е доста по-добро), съставка за сосове(но не млечнии и подобни, защото им развалят вкуса и ги омазнява), храни за бебета, като част от брашно (което понякога се смесва с други житни култури-ориз, пшеница) за различни соленки, сладкиши и други сладкарски изделия, за сгъстител на не течни, а по втвърдени и кисели смеси. С арарута се готви лесно на ниски температури, той толерира киселинните съставки, както и по дълго готвене. Сгъстителя няма мирис, а много лек вкус на скорбяла, затова е добър за замразяване на ястия, тъй като той няма да промени вкуса на храната. Корените не са известни в нашата страна. 

Арарута е лесно смилаем. Корена  съдържа витамини А, различни от В групата: ниацин, тиамин, фолиева киселина, минерали като: калий, калций, манган, мед, желязо, фосфор, цинк, съдържат се и протеини, както и диетични фибри. Коренът е полезен, и с ползите си, дали фармацевтични или други: срещу диария, заради сгъстяващите си свойства; в миналото е бил потребен за лек за развалено зрение; добър за разтежа; образуване на повече клетки в тъканите; оросява мозъка; улеснява метаболизма; увеличава присталтиката на червата; нормализира нивото на кръвната захар; намаля холестерола; предотваратява умората и слабостта; по-добра функция на белите кръвни телца; лесно смилаем; калоричен; добър при стомашно-чревни нарушения; прахът действа  за раздразнена лигавица и прилагане на раздразнена и възпалена кожа; мекия вкус го прави подходящ за спазване на неутрални диети за нарушения; някои хора го смятат за успокоение на раздразнен стомах; добра здравословна съставка. Използва се и за правене на гипс, като се смесва с други материали, смесва се и с креда и др.







Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...