Пропускане към основното съдържание

Сантол-памуков плод

Описание

Сантолът е плод подобен на мангостина. Плодът е кръгъл, понякога и сплескан, с големина на ябълка и мъхеста покривка, както и жълта, от тънкка до дебела кора. Сърцевината е жълтеникава или бяла, покрита с кадивена покривка (заради която идва и  друго име на плода- Памуков плод), с сладникъв или кисел вкус. Плодовете имат леко кисел вкус, но когато не са узрели са много кисели. Дървото е високо 15-45 м, има твърди,крехки клони. В култивиран вариант е ниско, а в диво състояние- по-високо. Листата са тъмни, издължени 10-30 см. Цветовете са едри, в розов или жълто-зелен  цвят. Когато узрее, сантолът се бере с ръка или с ножици.

Видове

Видовете са два основни. Жълт и червен.

Родина

Родината на сантола е Индокитай и полуостров Малайзия. Днес се отглежда и в Индия, Мавриций, Филипините /където е свещен/, Индонезия, Борнео. Главно  расте в Югоизточна Америка. В нашата страна не се отглежда или продава. Заради разпространението си плодът има разнообразни имена- наричан е Памуков плод, в Англия- „Див мангостин", в Франция-„Фалшив мангостин". Имената свързани с мангостин, идват от голямата прилика на сантол, към мангостина.

Състав на сантол

Плодът е богат на фибри; минерали: фосфор, калций, желязо, тиамин, каротин, ниацин, пектин; аскорбинова киселина.

Ползи

Всички части на растението се използват за лечебни приложения.
Отварата от кората на дървото се използва за колики, а счуканият корен за стомашни проблеми като диария, добър е за простуди и кашлици и е антиспазматично средство и ободряващ тоник.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...