Пропускане към основното съдържание

Плуот




Плуот е хибриден плод между кайсия и слива. Интересно е, че той си има брат наречен априум, който също е хибрид между тези два плода, но отвън прилича на кайсия. Създаден е от човек на име Флойд Зайгър, някъде към края на 20-ти век, през 1989 година. Интересно е, че този сорт плод е създаден в калифорнийска детска градина, наречена-  „Dave Wilson Nursery“. Първоначално там за отглеждани поотделно дърветата на плодовете за продажба и след време тези фиданки образували свой сорт плод. Плодът е кръгъл и отвън прилича на кръгла слива, на цвят е тъмно лилав или розов. Отвън е гладък. Отвътре е твърд с от бяла до червеникава вътрешност. На вкус е сладък (по-сладък и от кайсия и от слива) и приятен. Името на плода идва от част от двете наименования на плодовете от които е кръстосан- частта ,,от" идва от apricot (кайсия) и ,, плу" от plum (слива).

Наименования има и други като динозавърско яйце, плутон. За избор на пазара са тези плодове, които са твърди, без наранени плододве, меки или с кафяви петна. Съхраняват се до четири дни на хладно, например в хладилника. Плуот се продава в края на лятото. Има единайсет сорта плуот. Енергийната стойност за 100 грама на плода е 57 kcal. Плодовете на плуот са богати на полезни вещества- нутриенти и различни витамини като С, има малко калории и помага за теглото и също контролира апетита. Заради голямото си съдържание на фибри, плодът помага при запек. Става и за вкусна диета. Това качество си е запазено от сливите. Плуот намаляват риска от получаване на дивертикулоза. Сокът на този плод се смята, че е много вкусен и сладък, от който се получават десерти, вино и дори домашно приготвени препарати. А и суров да ядеш от този плод е истинско съкровище.
Братът на плуот- априум.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...