Плуот е хибриден плод между кайсия и слива. Интересно е, че той си има брат наречен априум, който също е хибрид между тези два плода, но отвън прилича на кайсия. Създаден е от човек на име Флойд Зайгър, някъде към края на 20-ти век, през 1989 година. Интересно е, че този сорт плод е създаден в калифорнийска детска градина, наречена- „Dave Wilson Nursery“. Първоначално там за отглеждани поотделно дърветата на плодовете за продажба и след време тези фиданки образували свой сорт плод. Плодът е кръгъл и отвън прилича на кръгла слива, на цвят е тъмно лилав или розов. Отвън е гладък. Отвътре е твърд с от бяла до червеникава вътрешност. На вкус е сладък (по-сладък и от кайсия и от слива) и приятен. Името на плода идва от част от двете наименования на плодовете от които е кръстосан- частта ,,от" идва от apricot (кайсия) и ,, плу" от plum (слива).
Наименования има и други като динозавърско яйце, плутон. За избор на пазара са тези плодове, които са твърди, без наранени плододве, меки или с кафяви петна. Съхраняват се до четири дни на хладно, например в хладилника. Плуот се продава в края на лятото. Има единайсет сорта плуот. Енергийната стойност за 100 грама на плода е 57 kcal. Плодовете на плуот са богати на полезни вещества- нутриенти и различни витамини като С, има малко калории и помага за теглото и също контролира апетита. Заради голямото си съдържание на фибри, плодът помага при запек. Става и за вкусна диета. Това качество си е запазено от сливите. Плуот намаляват риска от получаване на дивертикулоза. Сокът на този плод се смята, че е много вкусен и сладък, от който се получават десерти, вино и дори домашно приготвени препарати. А и суров да ядеш от този плод е истинско съкровище.
Братът на плуот- априум. |
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...