Пропускане към основното съдържание

Томтато- присаденото чудо

Томтато (tomtato) или помато е едно от най-странните растения. То е присадено растение, произведено чрез присаждане на растение от чери домати и растение от картофи. Това растение е възможно, защото и доматите и картофите са от едно и също семейство Solanaceae. Това семейство е нощно. Този растителен феномен представлява точно- чери домати, които растат на лоза, заедно докато отдолу на земята растат картофи от същото растение. Идеята да присадят домати с картофи, за да се произвеждат от едно и също растение, първоначално е била на Оскар Содерхоум в Уорчестър в Масачузетс през 1930 година. Той кръстил растението томапотато. По късно в Института за развитие принадлежащ на Макс Планк в Тюбиген в Германия, през 1977, растението спряло да произвежда нито домати нито картофи. Затова след време през 1994 в Институтът за селекция на растения ,,Макс Планк" в Кьолн, се произвежда ново такова растение. Както при всички, различни присадки, растението не може да расте в природата, нито да се размножава със семена. Тази присадка е създадена от две части- тази на чери домата и тази на картофите. Те са генетично разделени. Създадено е както се прави обикновено- в стъблата на двете растения се прави малък разрез, за да се съединят заедно. Оттогава те започват да раста заедно и да си зависят за храненето и растежа. Листата на картофите са премахнати, а корените на доматите също и картофите са сложени да подхранват чери доматеното растение и да го напояват. Картофите стават вместо корени, а доматите горе са плодовете на цялото общо растение. Доматите са готови в края на лятотои и тогава се берат, а картофите са готови чак след като листата на доматите изсъхнат. Пеколтата може да даде до 500 малки чери домати и няколко картофа, които са по-вкусни от тези които продават по магазините. На шега на растението казват- кетчуп и чипс. Името на растението идва от части от английските наименования на двата зеленчука- том от ,,tomato" (домат) и тато от potato (картоф).

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява