Бяла ягода е плод, видоизменена ягода наричана Pineberry. Ботаническото и наименование е Fragaria Anannassa. Този сорт ягода е хибрид между чилийските ягоди и тезо от сорт Вирджиня. И двата вида ягоди са червени и чудното на плодът е, че е бял. Отвън не е нищо по-различно от обикновената ягода (тя й прилича генетично), само че има необичаен бял цвят и малки често червени или понякога жълти семки. Бялата ягода е по-дребна от червената. Първоначално е зелена, но после побелява и получава характерния за нея цвят при узряване- бяла или кремава. Вкусът не съвпада с този на червената ягода. Вкусът и ароматът са повече приличащи на тези на ананаса, затова английското наименование на този странен плод, съдържа част от това на ананаса. Te са сладникаво-кисели, сочни и със силен аромат. Много хора определят вкуса им като воднист, жилав, подобен на неузрели ягоди. Пайн (pine) от pineapple (ананас) и името на един род- бери (berry). Родината на плодът е дивата пустош на Чили, Южна Америка, където холандци я намират и я занасят в Холандия, където фермерите започват да я култивират и по този начин я спасяват от изчезване. Има слухове и, че е открита и пренесена от Франция. Патентована е от холандския селекционер Ханс де Йонг. След около 6 години разработка на чудния плод, хората започват да я предлагат на пазара като нов и екзотичен плод. В годината тя се продава само в период на около 4-5 седмици и не е много разпространена за продажба. Отглежда се в холандски фирми като например- в ,,Бекър берис". Има различни сортове от този плод. Отглежда се и рядко, на малки количества и в Бразилия, а може да се срещне рядко и другаде в Европа. Плодовете, отглеждани на слънце на открито, са са леко розови. От този тип е сортът Бяла Каролина. Друг известен сорт е Бялата Ди – отглежда се в Швеция. Тя е по-голяма на размер от обикновена ягода, с мек вкус и силен аромат.Растението е тревисто като обикновените ягоди, но светът е по-различен- леко оранжев или розовеещ.
Коментари
Публикуване на коментар
Какво мислите? Моля, споделете тук...