Пропускане към основното съдържание

Бяла ягода- ананасов привкус


Бяла ягода е плод, видоизменена ягода наричана Pineberry. Ботаническото и наименование е Fragaria Anannassa. Този сорт ягода е хибрид между чилийските ягоди и тезо от сорт Вирджиня. И двата вида ягоди са червени и чудното на плодът е, че е бял. Отвън не е нищо по-различно от обикновената ягода (тя й прилича генетично), само че има необичаен бял цвят и малки често червени или понякога жълти семки. Бялата ягода е по-дребна от червената. Първоначално е зелена, но после побелява и получава характерния за нея цвят при узряване- бяла или кремава. Вкусът не съвпада с този на червената ягода. Вкусът и ароматът са повече приличащи на тези на ананаса, затова английското наименование на този странен плод, съдържа част от това на ананаса. Te са сладникаво-кисели, сочни и със силен аромат.  Много хора определят вкуса им като воднист, жилав, подобен на неузрели ягоди. Пайн (pine) от pineapple (ананас) и името на един род- бери (berry). Родината на плодът е дивата пустош на Чили, Южна Америка, където холандци я намират и я занасят в Холандия, където фермерите започват да я култивират и по този начин я спасяват от изчезване. Има слухове и, че е открита и пренесена от Франция. Патентована е от холандския селекционер Ханс де Йонг. След около 6 години разработка на чудния плод, хората започват да я предлагат на пазара като нов и екзотичен плод. В годината тя се продава само в период на около 4-5 седмици и не е много разпространена за продажба. Отглежда се в холандски фирми като например- в ,,Бекър берис". Има различни сортове от този плод. Отглежда се и рядко, на малки количества и в Бразилия, а може да се срещне рядко и другаде в Европа. Плодовете, отглеждани на слънце на открито, са са леко розови. От този тип е сортът Бяла Каролина. Друг известен сорт е Бялата Ди – отглежда се в Швеция. Тя е по-голяма на размер от обикновена ягода, с мек вкус и силен аромат.Растението е тревисто като обикновените ягоди, но светът е по-различен- леко оранжев или розовеещ.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява