Пропускане към основното съдържание

Бяла ягода- ананасов привкус


Бяла ягода е плод, видоизменена ягода наричана Pineberry. Ботаническото и наименование е Fragaria Anannassa. Този сорт ягода е хибрид между чилийските ягоди и тезо от сорт Вирджиня. И двата вида ягоди са червени и чудното на плодът е, че е бял. Отвън не е нищо по-различно от обикновената ягода (тя й прилича генетично), само че има необичаен бял цвят и малки често червени или понякога жълти семки. Бялата ягода е по-дребна от червената. Първоначално е зелена, но после побелява и получава характерния за нея цвят при узряване- бяла или кремава. Вкусът не съвпада с този на червената ягода. Вкусът и ароматът са повече приличащи на тези на ананаса, затова английското наименование на този странен плод, съдържа част от това на ананаса. Te са сладникаво-кисели, сочни и със силен аромат.  Много хора определят вкуса им като воднист, жилав, подобен на неузрели ягоди. Пайн (pine) от pineapple (ананас) и името на един род- бери (berry). Родината на плодът е дивата пустош на Чили, Южна Америка, където холандци я намират и я занасят в Холандия, където фермерите започват да я култивират и по този начин я спасяват от изчезване. Има слухове и, че е открита и пренесена от Франция. Патентована е от холандския селекционер Ханс де Йонг. След около 6 години разработка на чудния плод, хората започват да я предлагат на пазара като нов и екзотичен плод. В годината тя се продава само в период на около 4-5 седмици и не е много разпространена за продажба. Отглежда се в холандски фирми като например- в ,,Бекър берис". Има различни сортове от този плод. Отглежда се и рядко, на малки количества и в Бразилия, а може да се срещне рядко и другаде в Европа. Плодовете, отглеждани на слънце на открито, са са леко розови. От този тип е сортът Бяла Каролина. Друг известен сорт е Бялата Ди – отглежда се в Швеция. Тя е по-голяма на размер от обикновена ягода, с мек вкус и силен аромат.Растението е тревисто като обикновените ягоди, но светът е по-различен- леко оранжев или розовеещ.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...