Пропускане към основното съдържание

Кокона-описание

Описание

Кокона(Solanum sessiliflorum) e тропичен плод от семейство Solanaceae. Плодът расте на тропически храст. Плодовете са кръгли или продълговати с заоблен връх. Имат тънка, но здрава външна обвивка. Пулпата съдържа много малки, овални, плоски, цветни, кремави семенца, които са безвредни. Когато узрее тя става гладка със оранжев-затистооранжев до червеникав-кафеникавочервен, тъмночервен цвят. На размер кокона е подобна на авокадо. Вкусът е напомнящ на домат, но по-скоро е смес от мек вкус на домат и лимон. Цветовете на храста са с леки, зелени венчелистчета, подобни на тези на картофите. Плодовете се берат от храста, когато станат напълно узрели- тогава са с малко по-набръчкана кожичка. Кокона има няколко сорта- тези в дивата природа/те са бодливи/;култивираните/те нямат бодли/.

Отглеждане на храста

Растението може да издържи през всички сезони, при добри и подходящи условия. През лятото може да се гледа и на хладно и навън. През зимата не трябва да стои на сух въздух. На кокона и трябва защита от листните въшки, защото е чуствителна към тях. Тя може да се отглежда и под формата на декоративно растение.

Родина и история

Първите сведения за отглеждането на растението от общности е забелязана в района на Амазонка. Това  е близо 1760 година. Посредством и други племена били открити да ядат плодовете и да ги отглеждат. Животновъдите се заинтересували от кокона и започнали да го изследват за някакви положителни свойства.

Състав и ползи

Видът кокона са богати  и силно питателни. Съдържат фосфор, много диетични фибри, желязо, калий, витамин В5 и малки количества от каротин, тиамин, малко калорий и рибофлавин. Облекчават ченодробни и бъбречни заболявания; намаляват холестерола; сокът е полезен против ухапвания от змии и изгаряния. От плодът се изработват и масажиращи лекарства и пасти.

Кокона в кулинарията

Продава се в цяла Латинска Америка и там се яде от местните. Известен продукт е в Колумбия, Бразилия и се отглежда главно в Перу. В Европа се изнася сокът. Плодът може да се яде пресен или на сок, замразен, смачкан, задушен или захаросан. Той е ценен при направата на мармалади, конфитюри, плодови пълнежи, сосове. Кокона може да се използва и в салата, както и да се съчетае с рибни и  месни ястия.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...