Пропускане към основното съдържание

Лилав картоф

 Лилав картоф е зеленчук, роднина на картофа. Отскоро се появи и в европейският пазар. Новият сорт на зеленчука картоф е разработен от американски молекулярни биолози в Колорадо,САЩ. И е представен от учени от компанията на  Colorado State University. Лилавият картоф има предимно само положителни качества. Изследователският екип от „Програмата картоф“ към университета в Колорадо се ръководи от проф. Дейвид Холм, виден биолог и един от най-големите експерти при отглеждане на картофите. В групата участват също така Састри Джаянти, физиолог и Диганта Калита от  университетската лаборатория San Luis Valley Research Center.Цветът на този картоф не е характерният бял или жълт цвят, а е лилав, пурпурен или розовеещ. Този необичаем цвят на зеленчукът е доказателство за голямо наличие на антиоксиданти. Те са отгледали няколко разновидности на този картоф и споделят, че има и други разноцветни картофи, но тези които са червени и лилавите имат най-високо съдържание на антиоксиданти. Картофът е преработван в продължение на дълго време. Толкова голямо е тяхното количество в зеленчукът, че се равнява на това в боровинката и нарът, които се смятат за най-големите източници. Създателите на лилавия картоф твърдят, че този зеленчук има пълното право да се нарече ,,нова супер храна". Този зеленчук представлява картоф, но с лилава външност и вътрешност. Той съдържа само полезни вещества и е лишен от канцерогенни такива. Намират се и витамин С, желязо, минерали, фенолни съединения-като карболова киселина, резистентна скорбяла, цинк, фолиева киселина и разни съединения. Учените установили, че зеленчукът има малки количества от химикала акриламид, който се образува при печенето или пърженето на картофите. Лилавият картоф напълно задоволява нуждата от хранителни добавки на организма. Той предотвратява и вероятността от рискови заболявания- сърдечно съдови заболявания, атеросклероза или ракови заболявания. Този чудат зеленчук спира действието на някои свободни радикали. с него може да си направим лилав чипс, лилаво картофено пюре или лилави пържени картофи, които ще изглеждат доста интересно.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...