Пропускане към основното съдържание

Кардун-роднина на артишока


Описание

Кардун (на английски cardoon) e бодливо растение, от семейство Asteraceae (Сложноцветни). Растението е многодишно и е познато още като испански артишок, cardone, cardoni, carduni, cardi и най- известното му име в подправките- листен зеленчук. Листата са насечени, камшичести, дълги 50 см, с широки, месести главни жилки.Семената на кардуна са едри, твърди, със сив цвят и мрежести нишки, но много леки. 1000 семена от кардун са равни на 30 гр. Кълновете издържат около седем години. Растението достига от метър до три. Кардунът е изключително даряващо растение, използва му се почти всичко.

Цветове

Цветовете са едри, кръгли, с много, кафеникави тичинки. Цветът е съставен от стотина стърчащи стръкчета, които образуват един цвят. Цветът на цвят, може да бъде от виолетов до, бледо лилавв, син или розов. Цветовете са събрани в съцветия. 

Видове

Кардун има различни видове. Има и отровни. Това най-вече зависи от мястото на производство. Най-известните ядливи видове са Турски и Слонова кост. Тяхната разлика от обикновения кардун е, че са по-високи, стъблото им е 2 метра. Хората създават нови видове и хибриди кардун, за да се бере лесно и бодлите да не създават проблеми на хората, които ги берат.

История 

Сведения за кардун има още по времето на гръцките, персийските и римските империи. Тогава хората са наричали растението кактус. По-късно се култивира и в други страни в Европа. 

Плодове

Бодилът ражда зеленчук, който се намира точно под цвета. То буквално цвета израства върху зеленчука, който е голяма ядлива пъпка. Той е зелен и много прилича на артишока.

Кардун в кулинарията

Зеленчукът на кардуна е вкусна съставка за различни салати, подправяне на ястия, за туршии, карамелизира се и се бланшира. Семената, също са ядливи и са често срещани в Южноиталианската кухня. Цветовете също се използват- сушат се или се правят на сокове. Но най- използвано е  стъблото. То прилича на дръжкова целина. Берат се през зимата. Готвят се на предястия, супи, салати, кюфтенца, бульони, сирена в Португалия, за важни ястия в Испания, подправка и мн.др. ястия. На места в Италия дори за Коледа, се сервира супата.


Условия

Кардуновото растение за да расте, му трябва плодородна, богата на минерали и хранителни вещества почва, която да е често напоявана. Хубавото на растението е, че не е застрашено от много вредители и плевели. Сади се през пролетта, и се оставя растояние около 1 кв.метър за растението. За да се развие по-специално се слага на постоянно слънчево нагряване. Полива се често, като растението не се полива отново докато, не изсъхне почвата. Листата се късат през есента, когато те побелеят. Тогава вече са готови за консумация, те са сладки и вкусни.

Ползи от кардун

Растението, освен че се отглежда за да краси и за консумация, се използва за много други неща като: биодизел, биопластмаса, олио и зехтин. То е богато на витамини, минерали и други полезни вещества. Засища и никак не е калоричен, действа за антиоксидант и нормализира кръвното налягане, помага за образуване на добри кръвни клетки и намаля хорестерола.

Състав

Кардунът е богат на захари, каротини, минерални соли, витамини С, В1, В3, В5, В6, фолиева киселина, магнезий, желязо, манган, цинк, фосфор и мн, др.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматъ...

Сапоте-Америка

Описание Сапоте е екзотичен плод, произхождащ от Мексико, който не се продава пресен в нашата страна (затова не го  познаваме, но скоро се очаква да се появи по пазара), а само под формата на скъпо масло в някои специализирани магазини. Други имена на сапоте са „карибска кайсия", заради подобния си вкус и състав и на карибски-английски саапап, сапота и Саподила. Дървото е вечнозелено, в диворастящ вариант, достига до 40м височина, а в култивиран вариант- 15м. Листата на дървото са продълговати, месести, тъмнозелени и дебели. Дърво на сапоте Плодове Някои видове от плодовете на сапоте са мъхести или гладки, меки или твърди, продълговати или кръгли и сплескани, едри или дребни. Костилката (семето) на сапоте е доста голяма, в сравнение с  целия плод. Тя е кафява,тънка и продълговата. Вътрешността на плода, обикновено е от бяла до жълта. В един плод може да има повече от една костилка, те са средно 2-3. Видове Сапоте има различни видове и сортове, с всякак...

Интересни и смайващи факти за плодовете

Вижте тези интересни и смайващи факти за плодовете и си променете мнението за тях. Те крият тайни, които някои са неизвестни за нас, затова прочетете тази класация и се изненадайте.  Ябълката: Едно възрастно ябълково дърво дава до 400 ябълки годишно.Да изядеш една ябълка е по-ефикасен метод за събуждане от изпиването на една чаша кафе, защото естествените захари в плода са по-силни от кофеина в кафето. По света се отглеждат до 7000 различни сорта ябълки . Срещат се в всякакви форми, размери и цветове дори и жълти, оранжеви, червени, бордо, зелени, розови и кафяви. Пасираната ябълка е добър, естествен тоник за мазна или напукана кожа. Помага и при възпаления и сърбежи по кожата, а също и за финни бръчки. Ню Йорк е известен като ,,Голямата ябълка ". Ябълката е съставена от 25% въздух и затова не потъва във вода, а плува. Бананът: Бананите помагат при киселини в стомаха. Ако изядете един банан при такова състояние той ще Ви облекчи, защото плодът има естест...