Пропускане към основното съдържание

Неши- ябълкова круша

Крушата Наши или Неши е плод, хибрид между ябълка и круша. Тя е един от многото сортове круши познати по света. Само в нашата страна България има познати 200 сорта. Родината на тази азиатска и чудата круша е Япония и Китай. После се е разпространила и по много други места по света. Днес се отглежда по почти цяла Азия, като главно в Корея, Китай и Япония. Опитомена е още от преди 3000 години в Китай. Среща се и по другите страни. Съществуват около 10 известни сорта круша Неши. Те се отглеждат в Австралия, САЩ, Чили, Франция, Кипър и Нова Зенландия. Има я и в България в по-големите хранителни магазини и при избор трябва да се избират свежите плодове и тези, които нямат следи от загниване. Цената е малко по-завишена от обикновената круша. Тя е около 3 лева на килограм. Крушата Наши представлява кръгъл плод, подобен и с форма и размер на ябълка. На вкус наподобява круша. Вътрешността на крушата е сочна и свежа и хрупкава. На цвят е бяла или жълтеникава. Обелката е от жълта до оранжева и гладка. Заради това, че вътрешността на плода е оформена като зърна, тя се нарича пясъчна круша или ябълкова круша, защото прилича на ябълка. Представя се и като водна круша или японска круша. Тя е по-твърда от обикновената круша и поради тази причина крушата понася по-добре транспорта и съхранението.
Плодовете както обикновената круша зреят в края на лятото или началото на есента. Плодовете имат и едно предимство, което е това че ако държите круши Наши на хладно и тъмно място, те ще имат по-дълъг срок на годност- месеци по-късно. В Азия, Наши се използва широко в китайската кухня. Яде се сурова, в плодови салати или за приятна закуска или диета. В 100 грама плод има 42 калории. Най-добре е крушата да не се бели, защото в кората има най-голямо съдържание на витамин С от целия плод. Слага се често в различни салати, правят се сокове, нектари, вино, ракия и други напитки и е добра сушена. Само, че тази азиатска круша не е подходяща за всякакав вид преработка- например печене. Наши е полезна и богата на важни минерали (калий, желязо, цинк, калций, танин и фосфор) и витамини (витамин С, В1, В2, В3, В5 и В6). Богата е на въглехидрати. 100 г наши съдържат 15.46 г въглехидрати, 9.8 г захар, 0.8 г протеини, 3.1 г фибри. Сокът от крушите е лек за камъни в бъбреците или е добро антистресово и антипиретично лекарство. Тя засилва перисталтиката на червата и е полезна за доброто храносмиляне. Помага при диария, заради съдържанието си на тианин.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Физалис- доматът в обвивка

                                                         Описание Физалис (Physalis) e плод, от семейство Картофови (Solanaceae), клас Двусемеделни (Magnoliopsida) и отдел Покритосеменни (Magnoliophyta). Семейството на физалис (Картофови) е това на картофите, доматите и тютюна. Плодът е малък, с големината на чери доматче; кръгъл и със жълто-оранжев или зеленикав цвят. Съществуват и плодове, които са виолетови на цвят. Физалис е скрит в тънка шушулка, с форма на камбанка. Нарича се мехунка или чашка. Тя се получава от изсъхналия цвят на растението. Тя предпазва плодът от насекоми и вредители. Цветът е едър и светъл, жълтеникав. Той е отровен. Растението е подобно на това на домата- тревисто, с размер от 40 см до 3 метра. Най-често има височина- 2 метра. В плода има много малки, жълти семчици. Те приличат на доматените. Вкусът и ароматът на физалиса е сладникавокисел и свеж. Той се равнява на сладки чери доматчета с комбинация в ананас. Родина и разпространение Естествената

Как да изберем хубав, сладък и сочен пъпеш?

Пъпешът, един вкусен и ароматен плод. Кой не обича да хапва сочен и разхлаждащ пъпеш. Освен това този плод има и много полезни качества за човешкото тяло. Но как да изберем най- добрия пъпеш от магазинa или сергията. Методите за избор на добър плод са подобни на тези за избор на перфектната диня . В статията ще споделим факторите, гарантиращи приятна летна наслада с сладък и сочен, но и полезен пъпеш. Външен вид Плодовте трябва да са без наранявания, пукнатини или петна. Зелената кора може да покаже, че пъпешът не е узрял. Кората трябва да е добре оцветена, равномерно. А кафявият цвят пък покзва, че е презрял. Сини, сиви, розови петна са от следствие на химикали. Долната част на плодът трябва да е леко мека, а горната е нужно да е с изсъхнала и кяфява дръжка. Това, че кората е груба или гладка не показва със сигурност, че плодът е качествен, защото за различните сортове, гладкоста или грапавостта е различен знак. Допир Хубавият пъпеш е еластичен и мек при долната част и при горната, къ

Мангостин-лечебният плод

Описание Мангостинът (мангостан) е тъмно виолетов плод (пурпурен), на който казват благородникът сред плодовете. Расте на пирамидално дърво, което стига от 6 до 25 метра. Родината на дървото е Южна Азия, но в наши дни то се среща и в; Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Филипините и Индонезия. Мангостинът няма нищо общо с мангото. За да има плодове дървото трябва да е на поне десет години. Трябва му топъл климат, благородна и влажна почва. Отглежда се в домашни и оранзерийни условия, защото за да расте му трябват много грижи. Расте бавно и не се произвежда за големи количества, тъй като мангостиновото дърво ражда малко плодове. Мангостиново дърво Плодът има кръгла форма, здрава кора и кремава (бяло-жълта) прозрачна сърцевина разделена на няколко части. Може да тежи от 80 грама до 200 , зависи от почвите в които е отглеждан. Вкуса му е маслен и по-сладък бадем. В него се намират плътно долепени семена, обикновено 5 или 6 семена, но има и безсемни екземпляри. Плодът узрява